Din cuprinsul articolului
Dr. Christine Adaeze Nwoha, specialistă în boli cronice din Texas, a dezvăluit care sunt cele patru alimente pe care le evită atunci când mănâncă în oraș, din cauza riscului de contaminare cu bacterii periculoase pentru viață.
Într-un video postat pe Instagram, care a strâns aproape jumătate de milion de vizualizări, dr. Nwoha avertizează că anumite alimente considerate „rafinate”, cum ar fi stridiile crude și carnea în sânge, pot reprezenta un pericol major de toxiinfecții alimentare.
Riscuri majore de toxiinfecții alimentare
Bacterii precum E.coli, salmonella și norovirus cauzează anual peste 420.000 de decese la nivel global. Doar în Regatul Unit, aproximativ 2,4 milioane de persoane suferă anual de boli cauzate de alimente contaminate, conform Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA).
Produsele de origine animală și legumele proaspete, precum frunzele de salată, prezintă un risc mai mare de contaminare.
Alimente cu risc ascuns: felii de lămâie, fructe de mare și cuburi de gheață
Dr. Nwoha avertizează asupra unor alimente mai puțin cunoscute ca fiind riscante, cum ar fi feliile de lămâie sau lime, fructele de mare și cuburile de gheață din restaurante.
Feliile de citrice sunt adesea tăiate din fructe care au fost pe jos sau în coșuri murdare, iar mașinile de făcut gheață sunt dificil de curățat, devenind astfel „murdare și pline de bacterii”.
În plus, gheața poate conține bacterii rezistente la procesul de congelare, iar contaminarea se poate produce și prin atingerea gheaței sau a mașinilor de gheață de către personalul care nu și-a spălat bine mâinile.
Carnea de vită și pericolul cărnii în sânge
Dr. Nwoha recomandă evitarea cărnii de vită, în special a burgerilor preparați medium rare sau rare, deoarece bacteria precum E.coli poate fi prezentă în interiorul cărnii tocate, spre deosebire de steak, unde bacteria este doar la suprafață și este eliminată prin prăjire.
Stridiile crude și riscul infecțiilor grave
Stridiile crude pot cauza infecții grave, inclusiv o boală mortală numită Vibrio vulnificus, care se dezvoltă în ape calde de coastă. O prietenă a doctoriței a fost internată luni de zile după ce a consumat o stridie contaminată.
Această infecție este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar slăbit, putând declanșa sepsis și chiar deces.
Simptomele toxiinfecțiilor
Printre simptomele infecțiilor cu bacterii precum E.coli se numără diaree severă, vărsături, dureri abdominale și greață. De asemenea, stridiile pot transmite virusuri periculoase, precum norovirus sau bacterii care pot afecta creierul și măduva spinării, cauzând meningită sau encefalită.
Sfatul doctoriței: Evitați să consumați cuburi de gheață, felii de citrice, fructe de mare crude, carne de vită insuficient gătită atunci când mâncați în oraș, pentru a vă proteja de riscurile toxiinfecțiilor alimentare.