Din cuprinsul articolului
Hipertensiune arterială? Antocianinele conținute în acest fruct permit relaxarea vaselor de sânge, ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale. Afinele sunt exact produsul care merită adăugat în dieta ta. În primul rând, sunt delicioase, iar în al doilea rând, sunt sănătoase. Indiferent de forma în care le consumi, ele îți ajută inima, spun atât nutriționiștii, cât și cardiologii. Parade scrie despre asta.
Cel mai util fruct pentru hipertensiunea arterială
Afinele conțin compuși care îmbunătățesc fluxul sanguin în vase, ceea ce ajută la scăderea tensiunii arteriale. Explicația științifică a fost dată de cardiologul și directorul Programului de Inimă Structurală de la Centrul Medical Memorial Care Saddleback, Chen-Han Chen.
„Toate acestea se datorează conținutului ridicat de antocianine – antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii. Acestea îmbunătățesc funcția celulelor endoteliale din vasele de sânge, ceea ce permite vaselor să se relaxeze și promovează un control mai bun al presiunii”, a remarcat el.
Potrivit cercetătorilor, un consum zilnic de afine poate reduce tensiunea arterială sistolică (cea mai mare valoare) cu aproximativ 5 mmHg, o măsură cheie pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare. Studiul a fost publicat în The Journals of Gerontolog.
„Antocianinele stimulează probabil producția de oxid nitric, care îmbunătățește circulația sângelui. Afinele pot reduce, de asemenea, rigiditatea arterială, care, la fel ca hipertensiunea arterială, crește riscul de boli de inimă”, spune nutriționistul Sophie Lover.
Antocianinele, care se găsesc în afine, pot reduce inflamația, pot combate stresul, pot încetini îmbătrânirea, pot susține memoria și pot furniza organismului vitaminele C și K.
Câte afine ar trebui să consumi zilnic?

Cardiologul Chen recomandă consumul a două porții de fructe de pădure pe zi, sau două căni. Potrivit nutriționistului Lover, cel puțin o cană de afine pe zi este un început excelent pentru scăderea tensiunii arteriale.
Ce altceva ajută la hipertensiunea arterială?
Experții observă că și alte fructe, fructe de pădure și legume ajută la scăderea tensiunii arteriale, în special cele care conțin antocianine (căpșuni, mure, zmeură), flavonoide (portocale, lămâi) și potasiu (banane, kiwi, pepene verde, caise uscate, spanac, linte, cartofi dulci), potrivit Actualno.