Din cuprinsul articolului
Este recomandat să mergeți periodic la un control de specialitate, pentru ca eventualele probleme de sănătate să poată fi depistate din timp și tratate eficient încă din fazele incipiente.
Este foarte important ca glanda tiroidă să fie în stare bună de sănătate. Este necesar să se consulte periodic un medic specialist, astfel încât, în cazul apariției oricăror probleme, să se poată lua măsuri adecvate în stadiul inițial al dezvoltării bolii.
Învață cum să verifici starea tiroidei

Pentru a vă verifica tiroida, puteți folosi pur și simplu metoda veche, care vă va arăta cu exactitate starea tiroidei dumneavoastră. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați un termometru cu mercur obișnuit.
Este necesar să te trezești dimineața, dar fără să te dai jos din pat, pentru a-ți măsura temperatura corpului plasând termometrul sub limbă.
Temperatura trebuie măsurată zilnic, timp de 3 – 5 zile, apoi se compară rezultatele și se trage o concluzie.
Rezultate
- Temperatura 36,5 °C – 36,8 °C – glanda tiroidă este în stare bună.
- Temperaturi sub 36,5°C – Această temperatură poate fi un semnal pentru a contacta un medic – un endocrinolog. Cel mai adesea este însoțită de umflarea picioarelor și a pleoapelor, paloare, căderea părului.
- Temperatură peste 36,8°C – activitatea glandei tiroide este crescută și acesta este, de asemenea, un semnal că ar trebui să consultați un specialist. Această temperatură este adesea însoțită de schimbări de dispoziție, lipsa foamei.
Ce este tiroida
Glanda tiroidă este un organ endocrin esențial. Are forma unui fluture, situat în partea din față a gâtului, chiar sub mărul lui Adam (cartilajul tiroid). Aceasta produce hormoni tiroidieni – în principal tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) – care reglează o mulțime de procese importante din organism, precum metabolismul (ritmul în care corpul consumă energie), temperatura corporală, ritmul cardiac, dezvoltarea sistemului nervos și nivelul de energie.
Principalele afecțiuni ale tiroidei
- Hipotiroidism – tiroida produce prea puțini hormoni (metabolism lent).
- Hipertiroidism – produce prea mulți hormoni (metabolism accelerat).
- Gușă – mărirea glandei tiroide.
- Noduli tiroidieni – formațiuni solide sau lichide care pot fi benigne sau, rar, canceroase.
- Tiroidita – inflamația glandei tiroide, uneori de natură autoimună (ex: boala Hashimoto sau Graves).