Din cuprinsul articolului
Noutăți importante în domeniul siguranței medicamentelor. Ridicarea restricțiilor pentru vaccinul Ixchiq împotriva virusului Chikungunya
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat finalizarea reevaluării vaccinului Ixchiq (vaccin viu, atenuat, împotriva virusului Chikungunya). Restricția temporară privind utilizarea la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste a fost ridicată. Totuși, vaccinul trebuie administrat doar atunci când există un risc semnificativ de infectare și după o analiză atentă a beneficiilor și riscurilor.
De reținut:
- Reacții adverse grave, în special la vârstnici și la cei cu afecțiuni preexistente, au fost semnalate după vaccinare.
- Vaccinul rămâne eficient în generarea de anticorpi, fiind util mai ales pentru cei cu risc crescut de infecție severă.
- Ixchiq nu trebuie administrat persoanelor cu sistem imunitar slăbit.
Actualizări privind riscul de encefalită la vaccinurile Varilrix și Varivax
Noutăți Importante în domeniul siguranței medicamentelor și vaccinurilor anun’ate de comitetul PRAC. Acesta a finalizat reevaluarea riscului de encefalită asociat vaccinurilor Varilrix și Varivax (vaccinuri împotriva varicelei/vărsatului de vânt). S-a recomandat actualizarea informațiilor despre produs, pentru a oferi detalii suplimentare despre severitatea acestui risc.
Puncte cheie:
- Vaccinurile rămân contraindicate la persoanele imunocompromise.
- Informațiile pentru vaccinurile combinate tip RORV (Priorix Tetra, Proquad) vor fi, de asemenea, actualizate.
Evaluarea riscurilor de neurodezvoltare la copiii concepți de bărbați tratați cu Valproat
Noi date din Danemarca nu susțin o asociere între tratamentul bărbaților cu Valproat înainte de concepție și riscurile de tulburări de neurodezvoltare la copii. EMA continuă evaluarea și va publica noi recomandări când vor fi disponibile mai multe informații.
Recomandări revizuite pentru monitorizarea Clozapinei
Pentru medicamentul Clozapină (antipsihotic atipic), PRAC a aprobat recomandări revizuite privind monitorizarea hemoleucogramei pentru a reduce riscul de neutropenie severă și agranulocitoză:
- După primul an de tratament, monitorizarea se va face la fiecare 12 săptămâni, iar după doi ani, o dată pe an la pacienții fără episoade anterioare de neutropenie.
- Monitorizarea se va baza exclusiv pe numărul absolut de neutrofile (NAN).
De ce sunt importante aceste actualizări pentru sănătatea publică?
Aceste decizii EMA și recomandările actualizate asigură o mai bună protecție a pacienților, o informare corectă a profesioniștilor din sănătate și o utilizare sigură a medicamentelor și vaccinurilor. Pentru detalii suplimentare, profesioniștii și publicul larg pot consulta sursele oficiale ale EMA și ale Agenției Naționale a Medicamentului.
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sau site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.