Sari la conținut

Medic: Cine mănâncă o friptură pe săptămână are 30% șanse mai mari să facă cancer

Foto: José Ignacio Pompé/Unsplash

Virgiliu Stroescu, medic endocrinolog şi doctor în medicină, avertizează că românii care consumă carne au șanse mai mari să facă cancer. El spune că îşi bazează afirmaţia pe studii medicale care au demonstrat ştiinţific acest lucru.

„Un kilogram de carne pe grătar… Are cât 700 de țigări… Cel care întoarce mititeii este ca și când ar fuma 5-6 pachete de țigări în câteva ore…

Grătarul are un efect cancerigen mai mare… decât o friptură făcută în casă? De vreo 5-6 ori mai mult…”, explic[ celebrul medic.

carne
Sursa foto: Pexels

„Hrana animală nu e sănătoasă pentru om”

Carnea e moarta, e cadavru. Ce mananci, unde e viata din ea? De aceea toată hrana animală nu e sanatoasa pentru om, nu e sănătoasă că nu e vie. Daca o și procesăm, devine foarte nesanatoasa. Avem toxice: cafea tutun alcool, droguri. Toate sunt toxice, ne intoxică”, avertizează dr Stroescu.

Cine mănâncă o dată pe săptămână o porție de friptură cât jumătate de palmă are riscul de a face cancer cu 30% mai mare. Carnea procesată crește cu încă 20%, numai dacă ia 50 de grame. Cartofii prăjiți au un aminoacid numit asparagină și ăsta în ulei încins face o substanță din care se fac pungile, acrilamidă.

Studii pro şi contra

Exista însă și studii medicale care contrazic această afirmaţie aspect și spun că, de fapt, carnea este benefică pentru corpul uman.
Oamenii de știință de la UT Southwestern Medical Center au descoperit cum un hormon numit SCG2 permite celulelor canceroase să se ascundă de apărarea naturală a organismului, deschizând calea către noi tratamente pentru cancer.

Cercetarea, publicată în revista Nature Immunology, arată că hormonul SCG2 se leagă de un receptor numit LILRB4 de pe suprafața celulelor imunitare. Interacțiunea transformă celulele care ar trebui să lupte împotriva tumorilor în celule care le susțin.

„Celulele mieloide se numără printre primele celule imune recrutate în tumori, dar foarte repede aceste celule care luptă împotriva tumorilor se transformă în celule care susțin tumorile”, explică profesorul Cheng Cheng Zhang, care a condus studiul, citat de Medical Xpress.

Descoperirea ar putea explica de ce imunoterapiile actuale funcționează doar la 20-30% dintre pacienții cu cancer și ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente care să întrerupă această interacțiune dăunătoare.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel