Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că multe persoane se confruntă cu niveluri ridicat de colesterol în sânge, o problemă comună de sănătate care poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
Însă, pe lângă tratamentul cu statine recomand de medicul specialist sau medicul de familie, există şi o serie de remedii naturale. Un articol științific publicat recent în revista „Journal of the American Heart Association” relevă că, de pildă, ciocolata neagră și migdalele pot reduce semnificativ riscul de boli coronariene datorită efectelor lor de scădere a colesterolului.
Studiul a fost realizat de un grup de oameni de știință de la Universitatea din Pennsylvania, care au observat că boala apare deoarece colesterolul îngroaşă vasele de sânge.
Cercetătorii au efectuat un experiment și au analizat modul în care consumul regulat de migdale și ciocolată neagră afectează nivelul colesterolului din sânge. Rezultatele au fost surprinzătoare, deoarece s-a dovedit că aceste nuci pot reduce concentrația de colesterol rău cu 7%.
Combinaţia de alimente aduce beneficii maxime
Autorii au descoperit că efectele migdalelor au fost de scurtă durată. Cu toate acestea, nivelurile mai scăzute de colesterol s-au menținut pe termen lung dacă participanții au consumat migdalele cu ciocolată neagră.
Cercetătorii spun că aceste produse oferă beneficii maxime atunci când sunt consumate corect. „Combinația lor îmbunătățește profilul lipidic. Însă ciocolata neagră acționează ca o sursă suplimentară de nutrienți dacă este un substitut pentru deserturile dăunătoare”, notează unul dintre autorii studiului.
„Aceasta înseamnă că oamenii au acum ocazia să se răsfețe cu un desert sănătos, deoarece scăderea colesterolului poate proteja împotriva bolilor coronariene”, explică oamenii de ştiinţă. Experții notează că un consum regulat de deserturi care conțin grăsimi și mult zahăr, dimpotrivă, contribuie la apariția acestei boli.

Cât despre migdale, acestea sunt bogate în magneziu, care este implicat în multe procese din organism, inclusiv în controlul glicemiei. Două porții de migdale conțin aproximativ 150 mg din acest oligoelement, cu un necesar zilnic total de aproximativ 310-420 mg.
Beneficiile pentru sănătate ale migdalelor se datorează conținutului lor ridicat de antioxidanți, fibre, calciu și magneziu. Acest lucru sugerează că alimentele bogate în magneziu, precum migdalele, pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, care însoțește adesea bolile cardiovasculare. Deficitul de magneziu este legat de hipertensiunea arterială, indiferent dacă o persoană este sau nu supraponderală.
Migdalele sunt sigure dacă sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, persoanele cu alergii la nuci ar trebui să le evite, deoarece cresc riscul de reacții adverse, inclusiv șoc anafilactic.
Medicii spun că există două tipuri principale de colesterol – lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL).

Riscurile asociate unor niveluri crescute de colesterol
Acest proces de acumulare a plăcii se numește ateroscleroză. Poate duce la probleme grave, cum ar fi:
- Boala coronariană: blocarea fluxului sanguin către inimă.
- Boala arterială periferică: blocarea fluxului sanguin către picioare și brațe.
- Boala carotidă: blocarea fluxului sanguin către creier.