Sari la conținut

Covid-19 afectează vasele de sânge din organism. Ce ne arată ultimele studii ?

În timp ce specialiștii descoperă tot mai mult despre Covid-19, pacienții prezintă iritații neobișnuite ale pielii, cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale. Toate aceste afecțiuni indică faptul că virusul poate afecta vasele de sânge din organism.

Potrivit WebMD, specialiștii analizează modul prin care virusul SARS-CoV-2 afectează vasele de sânge din corp. Cercetătorii au examinat sistemul vascular, care include artere, vene și capilare.

Modul prin care virusul pare să atace vasele de sânge este pătrunderea sa în endoteliu. Endoteliul este un țesut format din celulele ce căptușesc venele, protejându-le de agenții patogeni. De asemenea, endoteliul are rolul de a preveni coagularea sângelui și de a controla tensiunea.

William Li, biolog al Fundației Angiogenesis, a publicat împreună cu alți cercetători internaționali un studiu conform căruia virusul afectează țesutul plămânilor. În urma studiului ei au descoperit că pacienții care au decedat din cauza virusului aveau de 9 ori mai multe cheaguri de sânge în plămâni, față de cei care au decedat din cauza gripei. De asemenea, au evidențiat existența leziunilor grave la nivelul endoteliului.

”A fost o surpriză să descoperim că virusul merge în linie dreaptă, de-a lungul căptușelii venelor, atacând celulele și distrugându-le din interior spre exterior. Am descoperit că vasele de sânge sunt blocate și se formează cheaguri de sânge, din cauza acelor leziuni”, a susținut biologul.

Specialiștii au continuat să descopere astfel de leziuni ale endoteliului în tot corpul. Un exemplu sunt ”degetele Covid”, care au aspectul degerăturilor de la nivelul membrelor. Un studiu a găsit particule virale în astfel de țesuturi.

Echipa de cercetători încearcă să descopere cum atacă virusul endoteliul. Este posibil ca SARS-CoV-2 să afecteze întâi alte celule, după care ajung la celulele endoteliului și le distrug. Aceste lucruri sunt, totuși, neconcludente.

”Efectele se văd la nivelul creierului, plâmânilor, cheagurilor de sânge din tot corpul, rinichilor și a inimii”, a declarat Li.

Adunând toate informațiile de până acum, ei speră să descopere misterul din spatele tuturor acestor afecțiuni și ăână la ce nivel afectează virusul țesuturile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel