Sari la conținut

Pericolul confirmat al virusului Covid-19. Plămânii pot suferi leziuni grave, pe termen lung.

curățăm

Noile studii, bazate pe autopsii, au confirmat faptul că visurul poate avea urmări substanțiale la nivel pulmonar. Iată cum plămânii pot suferi leziuni grave pe termen lung, cauzate de SARS-CoV-2.

Studiul publicat în The Lancet’s eBioMedicine, efectuat de King’s College London, University of Trieste și International Centre for Genetic Engineering din Italia, a dezvăluit trăsăturile virusului responsabile pentru forma de Covid-19 pe termen lung. Cercetarea a fost preluată de publicația News Medical Life Sciences, care dezvoltă subiectul descoperirilor.Pacienții infectați pot prezenta atât simptome ușoare, cât și simptome severe. Cu toate acestea, unii pacienți manifestă simptome pentru un timp îndelungat, de până la câteva luni, afecțiune numită Long Covid. Această formă se prezintă printr-o stare de oboseală permanentă și dificultăți de respirație ce pot indica leziuni grave.

Ce au descoperit specialiștii?

Cercetătorii au studiat organele a 41 de pacienți care au decedat în urma infecției, la Universitatea din Trieste, Italia. În urma descoperirilor efectuate între februarie și aprilie, cercetătorii au constatat că există leziuni pulmonare vaste în cele mai multe cazuri. Pacienții manifestau o alterare a structurii normale la nivelul plămânilor. De asemenea, au observat că țesutul organelor s-a transformat într-o acumulare fibroasă.

Aproximativ 90% dintre pacienți au prezentat particularități ale virusului, făcând diferența între Covid-19 și pneumonie. Acești pacienți sufereau de coagularea sângelui în interiorul arterelor și venelor din plămâni. De asemenea, o mulțime de celule pulmonare aveau o dimeniune neobișnuit de mare. O singură celulă de acest fel conține mai multe nuclee, rezultate în urma fuziunii dintre mai multe celule.

Astfel, studiul a dezvăluit persistența de lungă durată a genomului viral din celulele respiratorii și din noile celule infectate, de mărime neobișnuită. Prezența celulelor infectate pot cauza schimbări structurale majore ce pot persista timp de săptămâni, sau chiar luni. Această descoperire explică modul în care se manifestă Long Covid.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit alte consecințe de lungă durată asupra altor organe.

”Descoperirile sunt promițătoare. Ele arată indică faptul că boala nu este provocată de celulele care mor din cauza infectării cu virusul. Se pare că, de fapt, boala este provocată de celulele anormale care supraviețuiesc perioade lungi de timp în interiorul plămânilor”, susține Mauro Giacca, profesor la King’s College London.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel