Sari la conținut

Sesiuni gratuite de consultații psihologice pentru pacienții și aparținătorii cu anemie aplastică, boala rară a sângelui care afectează doi oameni la un milion. Cine și cum se poate înscrie

Sesiuni gratuite de consultații psihologice pentru pacienții și aparținătorii cu anemie aplastică, boala rară a sângelui care afectează doi oameni la un milion. Cine și cum se poate înscrie

Deși este o boală extrem de rară, anemia aplastică apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează și nu mai sunt produse suficiente celule sanguine pentru a ajuta organismul să funcționeze normal.

Anemie aplastică: Sesiuni gratuite de consultații psihologice pentru pacienți și aparținători

Statisticile europene arată că doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic. În ceea ce privește țara noastră, există doar 6 sau 7 cazuri diagnosticate cu anemie aplastică.

Forma aceasta de anemie poate exista de la naștere sau poate fi dobândită, caz în care este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri.

Pentru a veni în sprijinul pacienților și al aparținătorilor, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) desfășoară campania de informare și conștientizare „Anemia Aplastică – Tot ce trebuie să știi”.

Începând de luni, 6 februarie, la ora 19.00, sesiunile dedicate, iar cele pentru aparținători din luna iunie. Vor fi desfășurate un număr de 20 de ședințe de terapie de grup: primele 16 pentru pacienți și ultimele 4 pentru aparținători.

Psiholog Doranda Bârsan: Cu cât stabilitatea emoțională este mai redusă, cu atât scade reziliența la boală

În cadrul acestui demers este lansat un program prin care pacienții și familiile acestora vor beneficia săptămânal, în mod gratuit, de consultații psihologice de grup, organizate în sistem online (pe Zoom).

 „Diagnosticul unei afecțiuni grave, precum Anemia Aplastică, are un impact emoțional puternic atât pentru pacient, cât și pentru familiile și prietenii lor, neadaptarea la noile condiții de viață rezultate din apariția bolii putând conduce la tulburări psihice de tip afectiv sau anxios.

Depresia poate grăbi evoluția bolii, poate scădea aderența la tratamentul medical și a funcționalității și calității vieții, ceea ce ne arată încă o dată că sprijinul emoțional și social sunt la fel de importante ca tratamentul medical.

Un grup de sprijin și consiliere psihologică ajută pacientul să înțeleagă că nu este singur, să învețe din experiențele altora, să se simtă acceptat și confortabil în compania unor persoane care îl înțeleg.

Totodată, își îmbunătățește abilitățile de relaționare, își poate identifica și înlocui modelele comportamentale nocive cu unele alternative, pozitive, poate învăța instrumente care să-l ajute în gestionarea emoțiilor disfuncționale”,  a declarat moderatoarea acestor grupuri, Doranda Bârsan, psiholog și mamă a unui tânăr cu Anemie Aplastică și vicepreședinta Asociației Prietenii lui Adrian.

S-a demonstrat că depresia și stresul pot afecta imunitatea. Prin urmare, „cu cât stabilitatea emoțională este mai redusă, cu atât scade reziliența la boală. Și invers: cu cât stabilitatea emoțională este mai puternică, cu atât crește reziliența în fața bolii”, a mai spus Doranda Bârsan.

Înscrierile se realizează online, prin completarea unui formular. Acestea rămân deschise pentru doritori inclusiv pe parcursul derulării campaniei.

Formularul pentru înscrieri poate fi accesat aici.

Anemie aplastică: Simptome

Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roșii, albe și trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome.

  • Numărul mai mic de celule roșii în sânge produce oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, paloarea pielii, gingii și unghii palide, amețeală, dureri, mâini și picioare reci, dureri în piept.
  • Numărul redus de celule albe în sânge duce la febră, infecții frecvente sau severe, simptome persistente asemănătoare gripei.
  • Numărul mai mic de trombocite în sânge determină sângerări sau vânătăi ușoare, pete roșii pe piele, sângerări nazale, sângerări ale gingiilor, sânge în scaun și perioade menstruale grele.

Pe lângă acestea, pacienții mai pot observa erupții cutanate, infecții care durează o vreme mai îndelungată sau greață.

„Unui pacient palid, medicul de familie îi recomandă un pachet de analize dintre care obligatoriu o hemoleucogramă. Din studiul acesteia, medicul poate suspecta boala și ulterior trimite pacientul către medicul specialist hematolog care decide următorii pași spre diagnosticul corect”,  a declarat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie și preşedintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, în cadrul conferinței Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune despre Anemia Aplastică, de luni, 6 februarie.

Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecțiunii, însă pentru un rezultat precis, pot fi necesare și alte investigații, precum biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel