Sari la conținut

A fi sau a nu fi specialist? Octavian Jurma, reacție în parabole după ce a fost acuzat că nu este specialist în pandemie: Titlul nu face omul, ci omul face titlul

A fi sau a nu fi specialist? Octavian Jurma, reacție în parabole după ce a fost acuzat că nu are calificări de specialist în pandemie: Titlul nu face omul, ci omul face titlul.

Octavian Jurma reacționează public, după ce a fost acuzat că se prezintă speecialist în pandemie, deși nu are calificări de epidemiolog, pneumolog sau expert în sănătate publică.

Acesta spune, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este „doar doctor medic” și „doar cercetător” („Acest lucru este precizat din start si in sectia mea biografica. Cei mai multi jurnalisti si producatori ma intreaba ce calificari am pentru a nu gresi in prezentare, sunt insa unele cazuri in care imi acorda implicit un titlu. E dificil sa fi atent la formula de adresare in timpul scurt si intens pe care il avem la dispozitie pentru discutie, dar e motivul pentru care in 2020 am subliniat in mod specific in sectiunea mea de bio ce sunt si ce nu sunt”, explică Jurma).

A fi sau a nu fi specialist? În apărarea titlului de medic doctor (M.D.)

„Ieri seara la Realitatea TV a fost dezvaluit ca sunt medic doctor si atat. E acelasi lucru pe care l-a mai „dezvaluit” odata si presa locala in 2020 desi nu am sustinut niciodata ca asa fi altceva decat medic si cercetator.

Nu m-a deranjat atat de mult atacul la persoana cat atacul la profesie, intr-un context in care medicii sunt deja asaltati si agresati de oameni incurajati sa creada ca medicii sunt dusmanii lor.

Au deci dreptate nu am ce sa le reprosez nici lor, nici presei locale.

Sunt doar doctor medic si sunt doar cercetator.

Ii inteleg si pe cei care doresc sa le spuna un specialist adevarul, asta imi doresc si eu, sa ne spuna specialistii adevarul.

Dar nu despre mine vreau sa va vorbesc ci despre onoarea de a fi medic doctor (M.D.) pentru ca nu doar eu am fost atacat ci toti colegii mei care au muncit din greu sa obtina cel mai prestigios titlul din lume, din punctul meu de vedere, cel de M.D.

Sa incepem cu concluzia: M.D. e suficient! Nu e nevoie de alte titluri decat daca chiar te ajuta in profesie sau cariera.

Octavian Jurma, reacție în parabole după ce a fost acuzat că nu are calificări de specialist în pandemie

Sa va spun o poveste adevarata

Dupa ce a absolvit universitatea un medic doctor are in fata doua cai, clinica si cercetarea. Aceste cai nu sunt niciodata complet separate, clinicienii depind de cercetare pentru medicamentele si instrumentele pe care le folosesc, cercetatorii depind de clinicieni pentru a-si orienta studiile.

Putina lume stie ca vice-presedintele executiv al companiei farmaceutice Gilead din SUA si directorul departamentului de cercetare (a 3-a pozitie din firma) este un medic roman care a terminat medicina in Timisoara, Romania.

Gliead este una din cele mai importante firme farmaceutice din lume cu o valoare de piata de 80 de miliarde de dolari (cam o treime din PIB-ul Romaniei). In Romania, cel mai familiar produs al Gilead este Remdesivir (Veklury).

Falvius Martin, a fost recrutat activ cu un pachet irezistibil de la o alta mare companie framaceutica, Amgen. Stiu asta pentru ca suntem colegi si prieteni din facultate.

Pe cei de la Gilead nu i-a deranjat ca Flavius Martin este doar medic doctor, nu i-a deranjat ca are o diploma din Romania, nu i-a deranjat nici macar ca Flavius nu si-a dat examenul de licenta in SUA si nu a practicat o zi din viata lui ca medic clinician in SUA sau Romania.

Cei de la Gilead s-au uitat doar la rezultatele obtinute de Flavius Martin, simplu M.D. din Romania si au decis ca el este omul cel mai potrivit caruia sa ii incredinteze a 3-a pozitie in companie si conducerea unui departament de cercetare cu sute de MD si PhD si un buget de 5 miliarde de dolari.

Sunt mai mandru de Flavius decat sunt de mine, el este superlativul excelentei in cercetarea medicala mondiala, care face cinste Romaniei si scolii medicale romanesti.

Cu o asemenea poveste de succes un om ca Flavius Martin M.D., ar fi evident primit cu bratele deschise de orice universitate din Romania, corect?

Incorect! Asa cum am aflat si eu cand Universitatea de Vest „Vasile Goldis ” din Arad a dorit sa ma anagajeze, fara Ph.D. (doctorat) Flavius Martin unul dintre romanii cu cea mai inalta pozitie in cercetare din lume nu ar putea sa predea nici macar la studentii din anul I in Romania!

Ca sa predea la o universitate din Romania, Flavius Martin trebuie sa isi reia cariera de la zero si sa fie evaluat de o echipa care maine ar pleca sa lucreze pentru el daca li s-ar oferi aceasta oportunitate.

In Romania faptul ca esti un ilustru chirurg sau clinician M.D. nu e suficient, in Romania fara doctorat in curand nu o sa mai poti lucra nici ca portar la o Universitate.

Titlul a devenit in Romania un instrument de cenzura prin care se filtreaza si se recompenseaza angajatii de la stat, dar ii tine departe pe profesionistii din mediul privat si pe cei din afara tarii care nu au avut timp sau nu au avut nevoie de doctorat pentru a dobandi competenta pe care o au.

Aceasta obsesie cu tilurile face aproape imposibila munca interdisciplinara si discutiile oneste pe un anumit subiect, de care avem atat de mare nevoie intr-o criza cum este pandemia de COVID-19.

Daca exemplul lui Flavius Martin nu este suficient, doi dintre cei mai influenti analisti ai pandemiei in lume sunt doar medic doctor, Eric Topol (se descrie „physician-scientist”) si Scott Gottlieb care este doar MD.

Care este morala acesti povești? Titlul nu face omul, ci omul face titlul

Am lasat discutie despre mine la final pentru ca este mai putin importanta, dar niste lamuriri sunt probabil necesare.

Ma bucur ca totusi la Realitatea au prezentat si diploma mea de doctor-medic precum si diploma mea pentru locul I la o prestigioasa sesiune de comunicari stiintifice bio-medicale pe care am castigat-o in anul II al studiilor mele postuniversitare din SUA.

Departe gandul sa ma scuz ca sunt „doar” M.D., sunt foarte mandru si foarte confortabil ca acest titlul este mai mult decat suficient ca dovada de minima calificare necesara pentru a aborda subiectele pe care le abordez. Restul trebuie dovedit nu prin titlul ci prin rezultate.

Medic Doctor inseamna prin definitie, medic si cercetator.

Doar intr-o tara infestata de doctori in filozofie (Ph.D) luate doar pentru marirea de salariu, titlul de M.D. pare sub nivelul unui doctorat. Nu este! Chiar titlul recunoaste faptul ca un medic doctor este calificat nu doar sa faca diagnostic si tratament dar si sa cerceteze cazurile particulare sau bolile noi pentru a gasi un tratament nou acolo unde nu are unul.

M.D. este asadar un titlul foarte prestgios si suficient pentru orice Universitate, Administratie sau Companie in SUA, dar a ajuns unul foarte hulit in Romania, evident hulit de catre cei care nu au muncit pentru el.

Octavian Jurma: Nici un titlul, nici cel de MD sau PhD, nu te fereste de greseala si nici nu iti permite sa iti impui punctul de vedere cu forta.

Acesta este si motivul pentru care am deschis aceasta pagina ca mic proiect personal cu 5 ani in urma, in care sa pun in discutie cateva din ideiile mai putin ortodoxe care ma preocupau, departe de pagina mea personala unde nu toti prietenii mei sunt interesati de ceea ce ideile mele traznite. Un loc unde sa poti gresi in liniste explorand idei si domenii noi ale stiintei si filozofiei.

Odata cu pandemia am adaptat sistemul de prognoza psiho-sociala la care lucram, la evolutia pandemiei si l-am rafinat in timp cu ajutorul celor care au contribuit si aici cu idei si comentarii. Restul a venit de la sine, in urma rezultatelor, inclusiv solicitarea din partea unor autoritati locale si centrale pentru asistenta pe care am oferit-o mereu fara plata, onorific.

Am prezentat aici mereu interpretarea mea personala a datelor, iar contributiile si comentariile au fost mereu binevenite fara sa ma intereseze titlul sau profesia, ci doar calitatea si corectitudinea lor. Atunci cand mi s-a atras atentia ca am gresit am incercat sa corectez eroarea sau sa nu o repet.

Fara indoiala insa ca am gresit si voi mai gresi, doar Unul este fara greseala.

Nu inteleg de ce a ajuns sa deranjeze aceasta pagina atat de multa lume, dar amuzant este ca tot ce ar fi trebuit autoritatile sa faca pentru ca nimeni sa nu bage in seama analizele mele ar fi fost ca specialistii cu acte in regula din INSP, DSP-uri sau Universitati sa fie lasati sa comunice deschis si corect in pandemie .

Simt nevoia sa adaug un indemn pentru elevii si studentii care se simt presati sa achizitioneze titluri de care nu au nevoie:

Octavian Jurma: Nu va lasati intimidati si nici ispititi de titluri. Fiti indrazneti cand cercetati adevarul.

Fara indrazneala, un calugar nu ar fi descoperit genetica si un functionar nu ar fi descoperit teoria relativitatii.

Titlul sa va recunoasca munca, nu munca sa va fie titlul.

In rest, las ultimul cuvant lui Nichita Stanescu:

„Fiule, sufletul meu este bucuros ca stii sa citesti. Daca si intelesul celor citite te va dori, te va fii, fiindu-te. Daca nu, nu!”

PS. Sunt recunoscator tuturor celor care au continuat sa se uite la date si analize si le-au verificat independent valoarea de adevar”, a scris Jurma pe pagina sa de Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel