Sari la conținut

A fost aprobat un nou tratament împotriva HIV. Cum funcționează medicamentul revoluționar?

Din cuprinsul articolului

HIV, sau Virusul Imunodeficienței Umane, este un agent patogen care atacă sistemul imunitar și îi reduce treptat capacitatea, până la distrugere. 

Virusul creează anumite rezervoare în corp, care sunt foarte greu de depistat și care se instalează înainte ca organismul să ofere semne de îmbolnăvire. De obicei, acestea nu pot fi distruse nici de medicamente, nici de organism.

S-a dovedit că în atmosfera camerei virusul poate supraviețui doar câteva ore și că poate fi ușor distrus cu dezinfectanți obișnuiți care conțin hipoclorit de sodiu, cloramină sau chiar apa oxigenată.

Corpul nu poate elimina virusul deoarece acesta are capaictatea de a se „deghiza” după ce intră în organism, iar sistemul imunitar nu mai recunoaște pericolul.

Tratamentul nu elimină virusul, o persoană fiind infectată toată viața după contractarea virusului. Cu toate acestea, tratamentul inhibă multiplicarea și activitatea rezervoarelor virale. Este important să reții că nu virusul HIV este letal propriu-zis, ci efectul său asupra organismului.

Deoarece virusul compromite sistemul imunitar, riscul de a dezvolta boli grave precum cancerul, tuberculoza și multe altele este mai mare.

Tratament revoluționat, aprobat în SUA

Compania farmaceutică ViiV Healthcare, specializată în tratamentul infecţiei cu HIV, a anunţat miercuri, 2 februarie, că Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat medicamentul Cabenuva – cabotegravir şi rilpivirină – în doze administrate la fiecare două luni pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane de tip 1 (HIV-1) la adulţi, relatează dpa, potrivit ziare.com.

Tratamentul este special conceput pentru adulţii infectaţi cu HIV care au fost suprimaţi virusologic, fără antecedente de eşec la tratament şi fără rezistenţă cunoscută sau suspectată la cabotegravir sau rilpivirină.

ViiV Healthcare este majoritar deţinută de GlaxoSmithKline, împreună cu acţionarii Pfizer şi Shionogi Limited.

Cabenuva este primul şi singurul tratament complet împotriva HIV cu eliberare prelungită şi a fost aprobat pentru prima dată de FDA în ianuarie 2021 ca tratament administrat o dată pe lună pentru adulţii cu HIV suprimaţi virologic.

Aprobarea FDA permite ca tratamentul Cabenuva să fie administrat lunar sau la două luni.

Cabotegravir şi rilpivirina cu acţiune prelungită sunt aprobate pentru utilizare la fiecare două luni în Canada sub numele de Cabenuva şi în UE sub denumirea de Vocabria şi Rekambys.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel