Sari la conținut

A fost desconspirat cel mai nociv obicei pentru sănătatea inimii. Cardiolog: bombă pentru sănătatea inimii

accident vascular cerebral
Sursa foto: arhiva Doctorul Zileui
Semne periculoase AVC

A fost desconspirat cel mai nociv obicei pentru sănătatea inimii. Medic cardiolog: Risc de AVC, atac de cord și boli vasculare periferice! Bombă pentru sănătatea inimii.

Dacă aveți antecedente de boli de inimă sau alte probleme cardiovasculare trebuie să țineți sub control nivelul de colesterol LDL. În acest sens, medii cardiologi atrag atenția asupra faptului că există un obicei care afectează  grav sănătatea inimii.

A fost desconspirat cel mai nociv obicei pentru sănătatea inimii

Deși genetica joacă un rol în sănătatea inimii, nu este cea care are ultimul cuvânt. Mai mult, se estimează că 90% dintre bolile de inimă pot fi prevenite prin dietă și obiceiuri de viață mai sănătoase.

Cel mai rău obicei pentru sănătatea inimii

Nu există o dietă anume sau un stil de viață care să influențeze sănătatea inimii, dar cardiologii spun că anumite obiceiuri pot avea un impact mai semnificativ decât altele.

Tutunul este NOCIV

Potrivit medicului cardiolog Norman Lepor, cel mai nociv obicei pentru sănătatea inimii rămâne, fără doar și poate, tutunul, fie că este vorba de fumat, fie de vapat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Fumatul și vapatul cresc semnificativ riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli vasculare periferice, care pot duce la amputarea picioarelor în cazurile severe”, spune Lepor. El adaugă că „tutunul poate provoca și acumularea plăcii în arterele coronare, ceea ce poate crește nivelul de colesterol LDL”.

„Cel mai rău obicei legat de sănătatea cardiovasculară rămâne fumatul. Există un risc semnificativ de boli cardiovasculare ,în general, precum și un risc crescut de cancer”, adaugă el.

Sănătatea inimii, afectată grav de acest obicei

Pe lângă fumat, există și alte obiceiuri nocive care pot avea un impact asupra sănătății inimii.

„Alte comportamente care sunt dăunătoare sănătății cardiovasculare includ stilul de viață sedentar și o dietă proastă, cu conținut ridicat de grăsimi saturate și aport ridicat de sodiu”, spune dr. Lepor.

Expertul mai spune că  excesul de greutate poate duce la numeroase probleme de sănătate asociate, crescând riscul de boli cardiovasculare. De aceea, este foarte important să fie ținut sub control nivelul colesterolului LDL.

„Fumatul este o bombă pentru sănătatea inimii, dar a avea un nivel ridicat de colesterol LDL este cel mai mare factor de risc pentru probleme de sănătate cardiovasculară”, a declarat el.

Lepor spune că evitarea grăsimilor trans (care se găsesc în alimentele prăjite), reducerea alimentelor bogate în sodiu și a grăsimilor saturate, precum și consumul alimentelor bogate în grăsimi nesaturate (cum ar fi fructele de mare, avocado și nucile) și exercițiile fizice regulate sunt modalități de a menține colesterolul LDL cât mai scăzut.

Care este cel mai bun obicei pentru sănătatea inimii?

Dr. Lepor recomandă frecvent pacienților săi celebra dietă mediteraneană, care pune accentul pe legume, fructe și grăsimi sănătoase.

În ceea ce privește mișcarea, medicul le recomandă pacienților să facă mișcare cel puțin 150 de minute pe săptămână, fie că e vorba de mers rapid, fie de exerciții fizice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel