marți, decembrie 7, 2021

Medicii de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG) au observat un fenomen surprinzător în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19: unii pacienți cu dureri legate de cancer au cunoscut o scădere semnificativă sau chiar dispariția percepției durerii în faza acută a infecției, potrivit News Medical.

Acest studiu de caz ar confirma ipotezele făcute de aceeași echipă despre absența percepției dificultății respiratorii la o mare parte a pacienților cu COVID 19 sever. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste observații, aceste cazuri sugerează că infecția cu SARS -CoV-2 ar putea, induce simptome „atipice”, eventual prin disfuncția sistemului nervos.

Te-ar mai interesa: Obligativitatea testării elevilor nu are o bază le...

Până acum, mai mulți factori legați de COVID-19 au fost acceptați pe scară largă ca agravarea durerii cronice. O echipă multidisciplinară de la HUG, condusă de Dr. Lisa Hentsch, medic rezident senior la Divizia de Medicină Paliativă, și Dr. Matteo Coen, rezident senior la Secția de Medicină Internă, înconjurat de experți în medicină internă și paliativă, neurologie, radiologie și patologie, au dezvăluit pentru prima dată un fenomen neașteptat: o reducere semnificativă, deși tranzitorie, a durerii la trei pacienți oncologici care suferă de boli severe COVID-19.

Covid-19 ar putea reduce simțitor percepția durerii

După ce trei bărbați cu vârste cuprinse între 67 și 84 de ani au fost monitorizați „din cauza unor dureri oncologice severe, fără reacție la tratamentul cu opioide, s-a observat o reducere sau chiar dispariția durerii la scurt timp după infectarea cu coronavirus”. Fenomenul a fost temporar, pentru că, pe măsură ce pacienții bolnavi de cancer se vindecau de COVID-19, durerea a reapărut.

Te-ar mai interesa: Emilian Popovici, primele studii despre Omicron. „...

Două teorii avansate de medici

Medicii au avansat și două teorii despre mecanismele prin care acționează virusul asupra sistemului nervos central și pot slăbi percepția durerii sau a dispneei, până la lipsa acestora în unele cazuri.

Una dintre teorii  susține că acest efect s-ar datora unei disfuncții la nivelul sistemului nervos cerebral și alta, că dispariția durerii este cauzată de unele disfuncții la nivelul măduvei spinării. Medicii susțin acum că, dacă descoperirea va fi confirmată, va ajuta la identificarea unor noi metode, mecanisme de percepție și control și terapie ale durerii.

Te-ar mai interesa: Prof. Valentin Stan: Datele arată că din internări...

Aceste descoperiri au fost publicate în jurnalul științific internațional “Pain”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri