sâmbătă, octombrie 16, 2021

Recent, autoritățile au anunțat  că a treia doză de vaccin anti-COVID va fi administrată de săptămâna viitoare. Aceasta are rolul de a consolida răspunsul imun în cazul persoanelor vulnerabile, care prezintă

un pericol crescut de infectare.

România va începe, mult mai repede decât estimau specialiștii, administrarea noului rapel. Acesta este destinat unor grupuri de persoane care, din diverse cauze, sunt mai vulnerabile în fața vaccinului.

De asemenea, doza a treia va stimula răspunsul împotriva variantei Delta, care prezintă o contagiozitate crescută.

A treia doză- cui îi este recomandată și ce seruri se utilizează?

Conform platformei RO Vaccinare, doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe de COVID-19: persoanele peste 65 de ani,

cele cu boli cronice, indiferent de vârstă, sau rezidenţii centrelor medico-sociale, anunță RADOR.

De asemenea, se recomandă celor care lucrează în domenii cu risc mare de expunere la infectarea cu coronavirus ca personalul medico-social şi angajaţii din învăţământ.

Accesul la rapelul suplimentar va fi permis şi celorlaltor categorii de populaţie, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent daca au istoric de trecere prin boală sau nu.

Cum procedezi dacă te-ai vaccinat cu AstraZeneca?

vaccinarea cu AstraZeneca

Doza 3 se va face numai cu vaccinurile pe bază de ARN Mesager, indiferent

de schema iniţială.

Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele care au făcut acest vaccin nu este necesară, deocamdată, administrarea dozei de rapel.

Ultimele stiri