Sari la conținut

Abilify 10 mg x 28 comp

Indicatii:

Schizofrenia: in trei studii pe termen scurt (4 – 6 saptamani) controlate placebo, implicand 1228 pacienti schizofrenici, prezenti cu simptome pozitive sau negative, aripiprazolul a fost asociat cu imbunatatirea semnificativ statistica a simptomelor psihotice comparativ cu placebo.

 

Abilify este eficient in mentinerea starii clinice imbunatatite in timpul terapiei continue la pacientii care au aratat un raspuns initial la tratament. Intr-un studiu controlat cu haloperidol, proportia pacientilor responsivi, mentinand raspunsul la medicatie timp de 52 saptamani a fost similara la ambele grupe (aripiprazol 77% si haloperidol 73%). Frecventa implinirii generale a fost semnificativ mai mare pentru pacientii cu aripiprazole (43%) decat pentru cei cu haloperidol (30%).

 

Scorurile actuale in scala frecventelor au folosit ca si obiectiv secundar, incluzand PANSS si Scala Frecventei Depresiei Montgomery-Asberg au demonstrat o imbunatatire semnificativa fata de haloperidol.

 

Intr-un studiu controlat cu placebo pe 26 saptamani la pacienti stabiliti cu schizofrenie cronica, aripiprazolul a avut o reducere semnificativ mai mare a frecventei recaderilor, 34% in grupul aripiprazolului si 57% la placebo.

 

Crestere in greutate: in studiile clinice, nu s-a demonstrat ca aripiprazolul induce o crestere in greutate semnificativa clinic. Intr-un studiu pe 26 saptamani, controlat cu olanzapina, dublu orb, multinational, asupra schizofreniei, care include 314 pacienti si unde obiectivul initial era cresterea in greutate, semnificativ mai putini pacienti au avut cele mai putine cresteri in greutate 7% peste momentul de inceput (ex. o crestere de cel putin 5,6 kg pentru o medie a greutatii la momentul initial de ~80,5 kg) cu aripiprazol (N=18, sau 13% din pacientii evaluabili), comparativ cu olanzapina (N=45, sau 33% din pacientii evaluabili).

Contraindicatii:

Abilify este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la aripiprazol sau la oricare dintre excipienti.

Administrare:

Doza de atac si de intretinere recomandata pentru Abilify este de 15 mg pe zi administrata o data pe zi dupa un program fara legatura cu mesele.

 

Abilify este eficace la o doza cuprinsa intre 15 si 30 mg pe zi. Cresterea eficacitatii la doze mai mari decat doza zilnica recomandata de15 mg nu a fost demonstrata desi unii pacienti pot beneficia de o doza mai mare. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 30 mg.

Copii si adolescenti: Abilify nu a fost studiat la subiectii cu varsta sub 18 ani.

 

Pacienti cu insuficienta hepatica: nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta hepatica usoara-moderata. La pacientii cu insuficienta hepatica severa, datele disponibile sunt insuficiente pentru a stabili recomandari. La acesti pacienti dozajul trebuie condus cu atentie. Totusi, doza zilnica maxima de 30 mg trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

 

Pacienti cu insuficienta renala: nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala.

 

Varstnici: nu a fost stabilita eficacitatea Abilify in tratamentul schizofreniei la pacientii cu varsta peste 65 ani. Datorita sensibilitatii mai mari a acestei populatii, trebuie luata in considerare o doza de atac mai scazuta, cand factorii clinici o justifica justifica.

Sex: nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii de sex feminin comparativ cu cei de sex masculin.

Starea de fumator: tinand cont de calea de metabolizare a Abilify, nu este necesara ajustarea dozelor la fumatori.

Actiune:

Aripiprazole este bine absorbit, cu un varf al concentratiilor plasmatice atin in timp de 3 5 ore dupa administrarea dozei. Aripiprazolul sufera metabolizari minime pre-sistemice. Biodisponibilitatea orala absoluta a comprimatelor este 87%. Nu exista efecte ale alimentelor cu un continut crescut in lipide asupra farmacocineticii aripiprazolului. Distributie: Aripiprazolul se distribuie uniform in tot organismul cu un volum de distributie aparent de 4,9 l/kg, indicand o distributie extravasculara extensiva. La concentratii terapeutice, aripiprazolul si dehidro-aripiprazolul sunt mai mult de 99% legati de proteinele serice, legati primar de albumina.

Metabolizare:

Aripiprazolul este metabolizat preponderent de catre ficat prin trei cai de biotransformare: dehidrogenare, hidroxilare si N-dealchilare. Bazat pe studiile in vitro, enzimele CYP3A4 and CYP2D6 sunt responsabile de dehidrogenarea si hidroxilarea aripiprazolului, iar N-dealchilarea este catalizata de catre CYP3A4. Aripiprazolul este medicamentul care predomina mai mult de jumatate in circulatia sistemica. La starea de echilibru, dehidro-aripiprazolul, metabolitul activ, reprezinta aproximativ 40% din ASC a aripiprazolului in plasma.

Eliminare:

Timpul de injumatatire plasmatica mediu pentru aripiprazol este de aproximativ 75 ore la metabolitii extensivi ai CYP2D6 si de aproximativ 146 pentru metabolitii saraci ai CYP2D6.

Clearance-ul total al aripiprazolului este 0,7 ml/min/kg si este in primul rand hepatic.

Urmarind o singura doza orala de aripiprazol marcat cu [14C], aproximativ 27% din radioactivitatea administrata a fost regasita in urina si aproximativ 60% in fecale. Mai putin de 1% aripiprazol nemodificat a fost excretat in urina si aproximativ 18% a fost regasit nemodificat in fecale.

Farmacocinetica la grupe speciale de pacienti.

Varstnici:

Nu exista nici o diferenta in farmacocinetica aripiprazolului intre subiectii sanatosi in varsta si cei tineri, nici alte efecte detectabile ale varstei asupra analizei farmacocinetice la pacientii schizofrenici.

Sexul:

Nu exista nici o diferenta in farmacocinetica aripiprazolului intre subiectii sanatosi femei sau barbati, nici alte efecte detectabile ale sexului asupra analizei farmacocinetice la pacientii schizofrenici.

Fumatori si rasa:

Studiile farmacocinetice populationale nu au relevat diferente semnificative clinic legate de rasa sau efecte ale fumatului asupra farmacocineticii aripiprazolului.

Afectiuni renale:

Caracteristicile farmacocinetice ale aripiprazolului si dehidro-aripiprazolului au fost gasite similare la pacientii cu afectiuni renale severe comparativ cu subiectii tineri.

Afectiuni hepatice:

Un studiu cu monodoze la subiectii cu diferite grade de ciroza hepatica (Clasele Child Pugh A, B, si C) nu au relevat efecte semnificative ale insuficientei hepatice asupra farmacocineticii aripiprazolului si dehidro-aripiprazolului, dar studiul ce a inclus numai trei pacienti cu Clasa C de ciroza hepatica, a fost insuficient pentru a contura concluzii asupra capacitatii lor metabolice.

 

Date preclinice de siguranta

 

Datele preclinice de siguranta nu au demonstrat nici un risc pentru oameni, bazat pe studiile conventionale asupra sigurantei farmacologice, toxicitatii la doze repetate, genotoxicitatii, carcinogenicitatii, si toxicitatii reproductive.

Efectele toxicologice semnificative au fost observate numai la doze sau expuneri in exces, indicand ca aceste efecte au fost limitate sau fara nici o relevanta in folosirea clinica.

 

Acestea includ: toxicitatea adrenocorticala doza-dependenta la soareci (acumularea pigmentului lipofuscina si/sau pierderea parenchimului celular) dupa 104 saptamani la doze de 20 – 60 mg/kg si zi (de 3 – 14 ori ASC mediu la starea de echilibru, la doza maxima recomandata la om) si cresterea carcinoamelor adrenocorticale si combinatiile de adenoame/carcinoame adrenocorticale la femelele soarece la doze de 60 mg/kg si zi (de 14 ori ASC mediu la starea de echilibru la doza maxima recomandata la om).

 

O problema suplimentara a fost colelitiaza, ca o consecinta a precipitarii sulfat-conjugatilor metabolitilor hidroxi ai aripiprazol in bila maimutelor dupa doze orale repetate de 25 – 125 mg/kg/zi (de 1 – 3 ori ASC mediu la starea de echilibru, la doza maxima recomandata clinic la om sau de 16-81 ori doza maxima recomandata la om exprimata in mg/m2).

Totusi, concentratiile sulfat-conjugatilor hidroxi-aripiprazolului in bila umana, la doza cea mai mare propusa, de 30 mg pe zi, nu a fost mai mult de 6% din concentratia biliara gasita la maimute in studiul de 36 saptamani si sunt bine sub limita lor (6%) la testarea solubilitatii in vitro.Bazat pe rezultatele testelor standard asupra genotoxicitatii, aripiprazolul a fost considerat non- genotoxic.

 

Aripiprazolul nu afecteaza fertilitatea in studiile asupra toxicitatii reproductive. Dezvoltarea toxicitatii, incluzand intarzierea osificarii fetale doza-dependenta si efecte teratogenice posibile, au fost observate la soareci la doze rezultate expunerii subterapeutice (bazate pe ASC) si la iepuri la doze rezultate expunerii de 3-11 ori ASC mediu la starea de echilibru, la doza maxima recomandata clinic.

 

Toxicitatea materna apare la doze similare cu cele care au scos la iveala toxicitate in dezvoltare.

Compozitie:

Lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, oxid rosu de fer (E172).

Precautii:

In timpul tratamentului antipsihotic, imbunatatirea starii clinice a pacientului poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Pacientii trebuie atent monitorizati de-a lungul acestei perioade.

 

Dischinezie tardiva: in studiile premarketing cu o durata de un an sau mai mica, au existat raportari mai putin frecvente de dischinezie secundara tratamentului cu aripiprazol.

 

Daca apar semnele si simptomele dischineziei tardive la pacientii ce primesc Abilify, trebuie luata in considerare intreruperea sau reducerea dozelor. Simptomele se pot agrava temporar sau chiar pot persista dupa intreruperea tratamentului.

 

Sindromul Neuroleptic Malign (SNM): SNM este un sindrom complex, potential fatal, asociat administrarii de medicamente antipsihotice. In studiile premarketing, au fost raportate cazuri rare de SNM in timpul tratamentului cu aripiprazol. Manifestarile clinice ale SNM sunt hiperpirexia, rigiditatea musculara, alterarea constientei si instabilitate vegetativa evidenta (puls neregulat sau tensiune arteriala oscilanta, tahicardie, diaforie si disritmie cardiaca).

 

Alte semne pot fi creatinfosfokinaza crescuta, mioglobinurie (rabdomioliza) si insuficienta renala acuta. Daca un pacient dezvolta semnele si simptomele ce indica SNM, sau se prezinta cu febra inalta inexplicabila, fara alte manifestari clinice ale SNM, toate medicamentele antipsihotice, incluzand si Abilify, trebuie intrerupte.

 

Convulsii: in studiile premarketing, in timpul tratamentului cu aripiprazol au fost raportate cazuri mai putin frecvente de convulsii. De aceea, aripiprazol trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu istoric de tulburari convulsive sau care au afectiuni asociate cu convulsiile.

 

Evenimente adverse cerebrovasculare cum este atacul cerebral, la pacienti varstici care au psihoze asociate cu boala Alzeimer: in trei studii placebo-controlate cu aripiprazole la pacient varstnici suferind de psihoze asociate cu boala Alzheimer, reactiile adverse cerebrovasculare (de ex. atacul cerebral, atacul ischemic tranzitor), incluzand decese, au fost raportate la cativa pacienti (varsta medie 84 ani, interval de varsta 78-88 ani).

Totusi, la 1,3 % din totalul pacientilor tratati cu aripiprazole au fost raportate reactii adverse cerebrovasculare comparativ cu 0,6% din pacientii tratati cu placebo in aceste studii.

 

Aceasta diferenta nu a fost semnificativa statistic. Totusi, intr-unul dintre aceste studii, cu doze fixe, exista o relatie semnificativa intre evenimentele adverse de tip cerebrovascular si dozele de aripiprazol. Abilify nu este aprobat pentru tratamentul psihozelor asociate dementei.

 

Hiperglicemia si diabetul zaharat: la pacienti tratati cu agenti antipsihotici atipici a aparut hiperglicemie, in cateva cazuri extreme, asociata cu cetoacidoza, coma hiperosmolara sau deces. In studii clinice cu aripiprazol, nu au existat diferente semnificative in ratele incidentei hiperglicemiei ca efect advers (inclusiv diabetul zaharat), sau in valorile glicemice anormale comparativ cu placebo. Nu este disponibil un risc precis estimat pentru hiperglicemie ca efect advers la pacientii tratati cu Abilify sau alte antipsihotice atipice, pentru a fi facute comparatii directe.

 

Pacientii tratati cu orice agenti antipsihotici atipici, inclusiv Abilify, trebuie sa fie observati in legatura cu semnele si simptomele hiperglicemiei (ca si polidipsia, poliuria, polifagia si fatigabilitate), iar pacientii cu diabet zaharat sau cu factori de risc pentru diabetul zaharat trebuie monitorizati in mod regulat pentru variatiile nivelelor glicemice.

Atentionari:

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Ca si in cazul altor antipsihotice, pacientii trebuie avertizati sa nu foloseasca utilaje periculoase, inclusiv masini motorizate, pana nu sunt siguri ca aripiprazolul nu-i afecteaza defavorabil.

Reactii adverse Urmatoarele reactii adverse apar mai frecvent (a‰¥ 1/100) decat la placebo, sau au fost identificate ca si posibile reactii adverse, relevante medical (*) :

Tulburari ale sistemului nervos central

Frecvente (> 1/100, < 1/10): stare de ameteala, insomnie, akatisie, somnolenta, tremor

Tulburari oftalmice

Frecvente (> 1/100, < 1/10): vedere incetosata

Tulburari cardiace

Mai putin frecvente (> 1/1000, < 1/100): tahicardie*

Tulburari vasculare

Mai putin frecvente (> 1/1000, < 1/100): hipotensiune ortostatica*

Tulburari gastrointestinale

Frecvente (> 1/100, < 1/10): greata, varsaturi, dispepsie, constipatie

Tulburari generale si afectiuni legate de administrare

Frecvente (> 1/100, < 1/10): cefalee, astenie

 

Simptome extrapiramidale (SEP): intr-un studiu controlat pe termen lung de 52 saptamani, pacientii tratati cu aripiprazol au avut o incidenta in general mai scazuta (27,1%) a SEP incluzand parkinsonismul, akatisia si distonia comparativ cu cei tratati cu haloperidol (59,2%). Intr-un studiu controlat pe termen lung de 26 saptamani cu placebo, incidenta SEP a fost 20,3% pentru pacientii tratati cu aripiprazol si 13,1% pentru pacientii tratati cu placebo. Intr-un alt studiu controlat pe termen lung, de 26 saptamani, incidenta SEP a fost 16,8% pentru pacientii tratati cu aripiprazol si 15,7% pentru pacientii tratati cu olanzapina.

 

Comparatia intre aripiprazole si placebo prin proportiile pacientilor ce au experimentat modificari potentiale, semnificative clinic ale parametrilor de laborator de rutina, nu au relevant diferente medicale importante.

Cresterea CPK (creatinfosfokinazei), in general tranzitorie si asimptomatica, a fost observata la 3,9% la pacientii tratati cu aripiprazol comparativ cu 3,6% din pacientii care au primit placebo.

 

Alte reactii:

Efecte nedorite cunoscute a fi asociate cu terapia antipsihotica si, de asemenea, raportate in timpul tratamentului cu aripiprazol includ si sindromul neuroleptic malign, diskinezia tardiva si convulsiile

Reactii adverse:

Urmatoarele reactii adverse au fost, de asemenea, raportate foarte rar pe parcursul supravegherii post-comercializare (calculul pentru frecventa s-a facut pe baza estimarii expunerii pacientului):

Tulburari ale sistemului imun: reactii alergice (de exemplu reactii de tip anafilactic, angioedem, prurit sau urticarie)

Tulburari psihiatrice: nervozitate, agitatie.

Tulburari ale sistemului nervos: tulburari de vorbire.

Tulburari vasculare: sincopa.

Tulburari gastrointestinale: hipersalivatie, pancreatita.

Tulburari musculoscheletale ale tesutului conjunctiv si osos: rigiditate, mialgie, rabdomioliza.

Tulburari generale si la locul de administrare: dureri toracice.

Investigatii: cresterea creatininfosfokinazei, cresterea alaninaminotransferazei (ALT), cresterea aspartataminotransferazei (AST).

Supradozaj:

In studiile clinice, supradozarea acuta accidentala sau intentionata cu aripiprazol a fost identificata la pacienti ce primeau doze mari estimate la 1080 mg, fara evenimente fatale. Semnele intoxicarii observate au fost greata, varsaturi, astenie, diaree si somnolenta.

 

Pe parcursul perioadei post-comercializare semnele si simptomele raportate si observate la adulti supradozati cu aripiprazol, in monoterapie, la doze mai mari de 450 mg, au inclus: tahicardia si voma. In plus, s-a raportat supradozarea accidentala cu aripiprazol (mai mult de 195 mg) la copii. Semnele si simptomele potential severe clinic au inclus: simptome extrapiramidale si perderea temporara a cunostiintei.

 

Managementul supradozajului trebuie sa se concentreze pe terapia de suport, mentinand caile respiratorii permisive, oxigenarea si ventilatia asistata, si managementul corect al simptomelor.

Posibilitatea implicarii mai multor medicamente trebuie luata in considerare.

De aceea, monitorizarea cardiovasculara trebuie inceputa imediat si trebuie sa includa monitorizarea electrocardiografica continua pentru a detecta posibilele aritmii. Urmarind orice supradozaj confirmat sau suspectat cu aripiprazol, supravegherea medicala si monitorizarea atenta trebuie sa continue pana la recuperarea pacientului.

 

Carbunele activat (50 g), administrat la o ora dupa aripiprazol, scade Cmax cu pana la 41% si ASC cu pana la 51%, sugerand ca acesta poate fi eficient in tratamentul supradozajului.

 

Cu toate acestea, nu exista informatii despre efectul hemodializei in tratamentul supradozajului cu aripiprazol, hemodializa nefiind cunoscuta ca utila in managementul supradozajului de vreme ce aripiprazolul este inalt legat de proteinele plasmatice.

Interactiuni cu alte medicamente:

Datorita antagonismului sau pentru receptorii I±1 adrenergici, aripiprazolul este posibil sa creasca efectul anumitor agenti antihipertensivi.Datorita efectelor SNC primare ale aripiprazol, trebuie avuta o grija deosebita atunci cand aripiprazol este administrat in combinatie cu alcoolul sau alte medicamente nervos centrale cu reactii adverse suprapuse, ca si sedarea.

 

Potentialul altor medicamente de a afecta Abilify:

Inhibitorii secretiei acidului gastric, famotidina – antagonist H2, reduce rata de absorbtie a aripiprazolului dar acest efect este considerat fara relevanta clinica.

 

Aripiprazolul este metabolizat prin multiple cai metabolice ce implica enzime ale CYP2D6 si CYP3A4, dar nu si pe cele ale CYP1A. De aceea, nu este necesara ajustarea dozelor la fumatori.

In studiile clinice pe subiecti sanatosi, un inhibitor puternic al CYP2D6 (quinidina) creste ASC a aripiprazol cu 107%, in timp ce Cmax ramane neschimbata. ASC si Cmax ale dehidro-aripiprazolului, metabolitul activ, au scazut cu 32% si, respectiv, 47%. Cand apare administrarea concomitenta a Abilify cu quinidina, doza de Abilify trebuie redusa la aproximativ jumatate din doza zilnica prescrisa. Alti inhibitori puternici ai CYP2D6, ca si fluoxetina sau paroxetina, este de asteptat sa aiba efecte similare si, in consecinta, vor fi aplicate reduceri similare ale dozelor.

 

In studiile clinice pe subiecti sanatosi, un inhibitor puternic al CYP3A4 (ketoconazolul) creste ASC si Cmax ale aripiprazolului cu 63% si, respectiv, 37%. ASC si Cmax ale dehidro-aripiprazolului au crescut cu 77% si, respectiv, 43%. Cand se considera administrarea concomitenta a ketoconazolului sau a altor inhibitori puternici ai CYP3A4 cu Abilify, potentialele beneficii trebuie sa depaseasca potentialele riscuri pentru pacient. Cand apare administrarea concomitenta a ketoconozolului cu Abilify, doza de Abilify trebuie redusa la aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata. Alti inhibitori puternici ai CYP3A4, ca de exemplu itraconazolulul si inhibitorii de protease HIV, pot fi capabili sa aiba efecte similare si, de aceea, trebuie aplicate reduceri similare de doze.

In timpul intreruperii administrarii inhibitorilor CYP2D6 sau 3A4, dozarea Abilify trebuie crescuta la un nivel anterior inceperii terapiei concomitente.

 

Consecutiv administrarii concomitente a carbamazepinei, un inhibitor puternic al CYP3A4, media geometrica a Cmax si ASC pentru aripiprazol a fost 68% si, respectiv, 73% mai scazuta, comparativ cu momentul in care aripiprazolul (30 mg) a fost administrat singur. Similar, pentru dehidro-aripiprazolul, media geometrica a Cmax si ASC dupa co-administrarea cu carbamazepina a fost 69% si, respectiv, 71% mai scazuta, decat cele care au fost consecutive tratamentului cu aripiprazol singur.

Doza de Abilify trebuie dublata in timpul administrarii concomitente cu carbamazepina. Alti inductori puternici ai CYP3A4 (ca si rifampicina, rifabutina, fenitoinul, fenobarbitalul, primidona, efavirenzul, nevirapina si sunatoarea) sunt de asteptat sa aiba efecte similare si, de aceea, trebuie aplicate cresteri similare de doze.

Cand, fie valproatul fie litiul au fost administrate concomitent cu aripiprazolul, nu au existat modificari in concentratiile aripiprazolului semnificative clinic.

 

Potentialul Abilify de a afecta alte medicamente:

In studii clinice, dozele de aripiprazol de 10 30 mg/zi nu au avut un efect semnificativ asupra metabolismului subtraturilor CYP2D6 (raport dextrometorfan/3 metoximorfinan), 2C9 (warfarina), 2C19 (omeprazolul) si 3A4 (dextrometorfanul). In plus, aripiprazolul si dehidro-aripiprazolul nu au demonstrat potential de a altera in vitro metabolismul mediat de CYP1A2. De aceea, aripiprazolul nu determina interactiuni medicamentoase importante clinic si mediate de catre aceste enzime.

Sarcina si alaptarea:

Nu exista studii adecvate si bine controlate cu aripiprazole la femeile insarcinate. Studiile la animale nu pot exclude potentialul de dezvoltare a toxicitatii. Pacientele trebuie sfatuite sa-si instiinteze medicul daca raman insarcinate sau intentioneaza sa ramana insarcinate in timpul tratamentului cu aripiprazol. Datorita informatiilor insuficiente de siguranta la om si in ceea ce priveste cresterea reproducerii in studii la animale, acest medicament nu ar trebui utilizat in timpul sarcinii decat daca, beneficiul asteptat justifica clar riscul potential pentru fat.

 

Alaptare:

Aripiprazol a fost excretat in laptele soarecilor tratati in timpul alaptarii. Nu se cunoaste daca aripiprazol este excretat in laptele uman. Pacientele trebuie sfatuite sa nu alapteze daca iau aripiprazol.

Prezentare ambalaj:

28 capsule.

Conditii de pastrare:

A se pastra in ambalajul original, pentru a proteja de umiditate.

 

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel