Sari la conținut

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. Educație medicală high-tech prin scenarii complexe de simulare

Viața unui pacient cu accident vascular cerebral (AVC) sau a unui bebeluș născut prematur depinde de abilitățile cadrului medical care îl preia, fie că este asistent medical sau medic.

• Cursurile de perfecționare a cadrelor medicale au devenit din ce în ce mai complexe, iar ultimele tendințe sunt cele de training pe manechine umanoide robotice care pot simula diverse stări sau reacții în funcție de care personalul medical aplică protocoalele ce pot salva viața pacientului.

• Mai multe informații despre cursurile pentru perfecționarea cadrelor medicale au fost oferite în cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul revistei Politici de Sănătate. 

Astfel de cursuri specializate pentru asistenți medicali debutanți sau cu experiență, medici rezidenți ori studenți la medicină se pot face la Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. Proiectul, lansat în 2020, promovează un nou model de instruire, axat pe învățare practică și experienţială, într-un Centru de Simulare care este un spital în miniatură, cu încăperi ce redau în detaliu saloanele unui spital și manechine high-tech, pe post de pacienți. Cursanții au acces la toate experiențele practice dintr-un spital, într-un mediu sigur şi, în același timp, foarte realist.

”Cursurile deschise ale Academiei Europene pentru Asistenți Medicali sunt concepute astfel încât să acopere o gamă foarte variată de abilități, competențe, cunoștințe. O parte dintre ele beneficiază de credite din partea Ordinului Asistenților. Pentru altele suntem încă în curs de creditare. Academia acoperă zona de medicină de urgență cu training-uri care pornesc de la suportul vital de bază (Basic Life Support)- acest curs are și o variantă adaptată pentru zona non-medical.

Cei care predau aceste cursuri sunt traineri acreditați ERC (European Resuscitation Council). Organizăm și traininguri de spital, precum cele de advanced life support – zona de medicină de urgență. O altă gamă de training-uri acoperă anumite abilități fundamentale ale asistentului medical, indiferent de secția în care el lucrează- atelierele practice, pentru monitorizarea funcțiilor vitale, cu focus pe cardiologie sau pe funcții respiratorii, ori cele legate de EKG. Alte traininguri acoperă abilitățile care se dezvoltă, ceea ce se numește, în domeniul medical, manualitate”.

Dan Cârciumaru, Manager Programe Educaționale,  Academia Europeană pentru Asistenți Medicali

CURSURI DISPONIBILE

• ACLS (Advanced Cardiac Life Support)

• BLS (Basic Life Support)

• Pas cu pas în tehnicile medicale

• EKG (Electrocardiograma)

• Îngrijirea de rutină a nou-născutului la termen

• Îngrijiri speciale în terapia intensivă neonatală

• Manevre speciale în TINN și utilizarea corectă a echipamentelor

• Reanimarea neonatală

• Inițierea și susținerea alăptării

• Situații speciale în îngrijirea pediatrică

• Noțiuni fundamentale de genetică pentru asistenți medicali

• Comunicare empatică în domeniul medical

• Ateliere practice (Monitorizare semne vitale I – focus cardiovascular, Monitorizare semne vitale II – focus respirator, Recoltarea probelor de sânge, EKG, Tehnici chirurgicale de bază)

Descrierile cursurilor sunt disponibile pe https://cursuri.nursing-academy.eu/cursuri/.

SCENARIU DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Manechinele pot reproduce orice scenă din viața unui pacient, atât în stadiu cronic, cât și acut, iar cursanții pot interveni asupra lor cu manevre specifice, sub îndrumarea trainerilor Academiei.

Apollo este un manechin versatil  cu configurații care îl fac să fie aproape uman: clipește, vorbește, plânge și poate simula diverse stări. Pe Apollo se pot testa manevrele de resuscitare, se poate face intubare, aplicarea gulerului, defibrilarea şi măsurarea funcțiilor vitale și a respirației. În funcție de starea simulată de Apollo, acesta poate fi evaluat din numeroase puncte de vedere și putem vedea ce se întâmplă

”Apollo a intrat într-un scenariu de accident vascular cerebral (AVC). Modulul de învățare presupune recunoașterea AVC-ului, monitorizarea pacientului. Este extrem de important să recunoaștem un AVC și să aflăm dacă pacientul se află într-o fereastră (intervalul de 4 ore în care pacientul trebuie să ajungă într-o unitate de stroke). Pe lângă acest AVC, Apollo poate intra într-o multitudine de scenarii: de la un infarct miocardic acut, fibrilație, tromboembolism pulmonar, amputație. Putem face manevre de pneumotorax, traheostomie – este unul dintre cele mai complexe manechine existente pe piața echipamentelor de simulare”.  Dr. Alexandru Moruz, Senior Lector ENA, Trainer Certificat ERC

ÎNGRIJIREA PREMATURILOR ȘI ÎNGRIJIREA GENERALĂ A PACIENTULUI 

Modul în care un nou-născut este îngrijit în primele minute de viaţă poate avea consecinţe în dezvoltarea psiho-neuro-motorie ulterioară. De aceea, fiecare nou-născut are dreptul la  o reanimare cât mai competentă şi diferenţiată. Cursul își propune să ofere toate informațiile esențiale pentru un asistent medical, astfel încât acesta să fie extrem de bine pregătit în orice situație ce necesită reanimare neonatală.

Paul este un alt manechin robotic umanoid – reproducerea exactă a unui bebeluș născut prematur în a 27- a săptămână de gestație, cu o dimensiune de 35 cm şi o greutate de 1000g.

”În cadrul Cursului de reanimare neonatală cursantul învață recunoașterea semnalelor și a situațiilor în care este necesară resuscitarea neonatală; pașii inițiali în resuscitarea neonatală; cateterizarea venoasă; etapele unei pregătiri corecte a resuscitării; efectuarea pensării corecte a cordonului ombilical; exersarea efectuării optime a ventilației cu presiune pozitivă, a intubației orotraheale sau a masajului cardiac, corelată cu necesitatea; medicația și modul de administrare în resuscitarea neonatală. Monitorul ne arată funcțiile vitale- de la puls la saturația de oxigen în sânge, tensiune, CO2, temperatura”.

Cătălina Ciobanu, Senior Asistent Medical ATI, Senior Trainer ENA, Trainer Certificat ERC

Clinical Chloe Nursing Care Patient Simulators sunt concepute pentru instruire în procedurile clinice de asistență medicală, permițând studenților să exerseze îngrijirea generală a pacientului sau managementul căilor respiratorii, permiţând şi recoltarea de sânge sau intubarea.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel