sâmbătă, iulie 2, 2022

AVC reprezintă o urgență medicală „care pune viața în pericol”, care necesită ajutor imediat. Elizabeth Gilberg, acum în vârstă de 50 de ani, și-a amintit de simptomul „îngrozitor” care a precedat un accident vascular cerebral la 30 de ani. Iată care sunt simptomele pe care le-a experimentat.

Declanșate de o întrerupere a alimentării cu sânge a creierului, accidentele vasculare cerebrale necesită asistență medicală imediată. Cu cât persoana poate primi mai devreme tratament, cu atât este probabil să apară mai puține daune. Soțul lui Gilberg a fost cel care a sunat contactul de urgență când ea avea un accident vascular cerebral la 32 de ani.

Te-ar mai interesa: Ce să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă...

Mama a patru copii s-a confruntat cu problema înfricoșătoare la două săptămâni după ce a născut al patrulea copil pe nume Grace.

Primul simptom care a apărut în cazul ei a fost o durere de cap „teribilă”.

S-a trezit cu această durere într-o dimineață, la începutul lunii noiembrie.

După ce și-a lăsat ceilalți copii la școală, și-a sunat soțul.

Partenerul ei tocmai își înființase cabinetul ca medic de familie în noul lor oraș natal Columbia Falls, Montana, SUA.

I-a spus despre durerea de cap și acesta este ultimul lucru pe care și-l amintește.

Premier Neurology and Wellness Center explică că pacienții cu accident vascular cerebral ar putea avea o durere de cap în paralel cu simptomele tipice care formează acronimul FAST.

Te-ar mai interesa: Gestul care îți poate salva viața, în caz de infar...

FAST este un acronim care in limba romana inseamna RAPID si care indica 4 pasi pe care sa ii ai in vedere cand intervine suspiciunea de AVC:

 • F (face dropping)
  Modificari la nivelul fetei, mai ales daca pacientul incearca sa zambeasca. Atunci se poate observa ca fata este asimetrica, muschii dintr-o parte a fetei fiind paralizati si pleoapa, pometele si buza cazute.
 • A (arm weakness)
  Slabiciune la nivelul bratelor. Daca incerci sa ridici ambele brate deasupra capului dar unul dintre ele este inert si nu poate fi controlat ca de obicei, poate fi un semn de AVC.
 • S (speech difficulty)
  Tulburari de vorbire. Daca persoana suspectata de AVC nu poate sa repete o fraza simpla, are probleme de exprimare sau confunda cuvintele, este posibil sa sufere un accident vascular cerebral.
 • T (time)
  Timpul de reactie este foarte important, asa ca daca surprinzi unul sau mai multe simptome FAST la tine sau la cineva din jur, suna imediat la 112.

Recunoasterea imediata a semnelor care indica producerea unui AVC poate face diferenta intre supravietuire si deces. De asemenea, reactia rapida si chemarea unei ambulante pot imbunatati sansele ca pacientul sa nu ramana cu dizabilitati cerebrale pe termen lung.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Așa îți calculezi porția corectă de ...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private