Sari la conținut

Accidentul vascular: ce este și în cât timp te poți reface după ce suferi unul?

prevenirea accidentului vascular cerebral

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand aportul de sange la o parte a creierului este intrerupt sau redus, privand tesutul cerebral de oxigen si nutrienti.Fără oxigen, celulele creierului încep să moară după câteva minute. Daca celulele creierului mor sau sunt deteriorate, simptomele apar in partile corpului pe care le controleaza aceste celule ale creierului (slabiciune brusca; paralizie sau amorteala a fetei, a bratelor sau a picioarelor).

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de o artera blocata (accident vascular cerebral ischemic) sau de scurgerea sau ruperea unui vas de sange (accident vascular cerebral hemoragic). Unii oameni pot prezenta doar o intrerupere temporara a fluxului sanguin catre creier (atac ischemic tranzitoriu), care nu provoaca daune permanente.

Factori de risc ale accidentului vascular

Multi factori pot creste riscul de accident vascular cerebral.

Factori de risc medical

  • Valori ale tensiunii arteriale mai mari de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg);
  • Fumatul sau expunerea la fumul de pasiv;
  • Colesterol ridicat;
  • Diabet;
  • Apnee in somn;
  • Boli cardiovasculare, inclusiv insuficienta cardiaca, defecte cardiace, infectii cardiace sau ritm cardiac anormal;
  • Antecedente personale sau familiale de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau atac ischemic tranzitor.

Alti factori asociati cu un risc mai mare de accident vascular cerebral includ:

  • Varsta – Persoanele cu virsta peste 55 de ani au un risc mai mare de AVC decat cei mai tineri;
  • Sexul – Barbatii au un risc mai mare de accident vascular cerebral decat femeile. Femeile sunt, de obicei, mai in varsta cand au un accident vascular cerebral si sunt mai susceptibile de a muri de accident vascular cerebral decat de barbati.
  • Hormoni – utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale care includ estrogen, precum si cresterea nivelului de estrogen de la sarcina si nastere

Factorii de risc potential tratabili pentru accident vascular cerebral includ:

  • Fiind supraponderali sau obezi;
  • Inactivitate fizica;
  • Fumatul sau excesul de alcool;
  • Utilizarea de droguri ilicite, cum ar fi cocaina si metamfetamine

Medicul Diana Tache ne explică cât este de importantă de fapt recuperarea medicală după un AVC.

„Recuperarea medicală în accidentul vascular cerebral începe chiar din secţia de Neurologie, cu poziţionarea pacientului şi membrelor lui în anumite poziţii. Cea mai importantă fază a recuperării începe după externarea de la Neurologie.

2 ani, recuperarea medicală după un AVC

Ideal ar fi ca pacientul să fie transferat la Recuperare neurologică pentru a continua acest program şi a fixa anumite noi obiceiuri în activitatea lui obişnuită: trebuie să reînveţe să mănânce, să meargă, unii reînvaţă să vorbească, din păcate”, a explicat medicul Diana Tache, miercuri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Cât durează recuperarea?

„Neuronii au suferit, o parte au fost distruşi şi cei rămaşi trebuie să preia din funcţiile celor distruşi, ca să putem să refacem creierul”, precizează dr. Tache.

„De regulă, recuperarea durează doi ani, dar dacă leziunile s-au extins mult şi sunt mulţi neuroni distruşi, nici după doi ani nu putem să spunem că s-au obţinut toate beneficiile de la pacient”, precizează dr. Diana Tache.

Pentru o recuperare bună, contează şi vârsta pacientului, pentru că, din păcate, în ultima vreme, accidentele vasculare cerebrale au început să fie şi la tineri.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel