Sari la conținut

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Află cum

Accidentul vascular cerebral – AVC – este principala cauză care duce la deces sau la invaliditate. Deși unii factori de risc ai accidentului vascular cerebral nu pot fi controlați, există și factori care pot fi controlați și care țin boala la distanță.

Problema este că mulți dintre noi deși îi cunoaștem nu facem nimic pentru a ne schimba stilul de viață și de a preveni într-o oarecare măsură AVC-ul.

Accidentul vascular cerebral înseamnă blocarea sau ruperea arterelor cerebrale, proces care determina moartea celulelor nervoase din zona respectivă.

Iată ce factori de risc pot fi controlabili:

Hipertensiunea arteriala – HTA – este pericolul numărul 1 atunci când vorbim despre posibilitatea unui AVC. De aceea, este foarte important ca pacientul diagnosticat cu hipertensiune arterială să primească diagnostic, tratament și să țină sub control boala. este cel mai important factor de risc pentru apariția AVC. Medicii spun că HTA se poate controla cu ajutorul medicamentelor și prin schimbarea stilului de viață. Importantă este și controlarea tensiunii arteriale, operație care se efectuează cu regularitate, acasă. Valorile constant mai mari de 140/90 înseamnă existența unei probleme de sănătate.

Diabetul zaharat. Diabetul zaharat este o afecțiune care este strâns legată de apariția bolilor cardiovasculare. Mai mult, pacienții diagnosticați cu această boală au un risc dublu de a face AVC. Marea majoritatea a celor care află că au diabet zaharat de tip 2, la diagnosticare ei deja au probleme cardiovasculare.

Hipercolesterolemia sau creșterea colesterolului în sânge este un alt factor de risc pentru AVC. Practic, în clipa în care au loc depuneri de grăsimi în pereții vaselor de sânge acestea se vor îngusta și se vor bloca, altfel producându-se un AVC.

Obezitatea este și ea un factor de risc considerabil pentru apariția bolilor de inimă dar și a diabetului zaharat de tip 2.

Sedentarismul. Lipsa sportului, a exercițiilor fizice crește riscul pentru boli de inimă. Sportul stimulează consumul de glucoză la nivelul celulelor și scade nivelul de colesterol din sânge, altfel spus diminuează riscul de AVC.

Fumatul. Studiile arată că fumatul practic dublează riscul de AVC.

Consumul excesiv de alcool. Dacă este consumat cu moderație alcoolul are efect pozitiv asupra inimii, cel puțin vinul roșu, dar dacă este consumat regulat și în exces alcool crește tensiunea arterială și implicit favorizează apariția AVC-ului.

Atacul ischemic tranzitor. Studiile de specialitate susțin că riscul de apariția a unui AVC este mai mare în cazul persoanelor care au avut un atac ischemic tranzitor.

Fibrilația atrială dar și alte boli cardiace. Fibrilația atrială este o cauză majoră de apariția a AVC-ului. De aceea este esențial ca pacientul să ia tratamentul necesar tocmai pentru a preveni AVC-ul.

Estrogenii. Administrarea de pilule contraceptive care au mulți estrogeni înseamnă un risc crescut pentru AVC.

Din nefericire, există și factori de risc pe care oricât ai dori nu-i poți controla. De exemplu, vârsta înaintată. Chiar dacă poate să apară la orice vârstă, de regulă AVC-ul apare la persoanele care au peste 65 de ani. Sexul, este alt factor de risc pe care nu-l putem modifica. Datele statistice arată că bărbații au un risc de două ori mai mare decât femeile de AVC, dar atunci când vorbim despre deces, acesta este mai frecvent la femei. Ereditatea. Persoanele care au avut în familie persoane cu AVC au un risc mai mare de a face și ele.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: