Sari la conținut

Cum îți dai seama că nu bei suficientă apă: cel mai important semn

deshidratare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Deshidratare simptome

Cel mai important semn că ești deshidratat. Menținerea unei hidratări adecvate este extrem de importantă,având un rol în controlul temperaturii corpului, furnizarea de nutrienți celulelor, menținerea funcționării organelor și menținerea clarității minții.

Chiar și atunci când pierderea de lichide reprezintă doar 1% din greutatea corporală, aceasta va avea un impact negativ asupra funcției și dispoziției creierului. Acesta este motivul pentru care este important să bei suficientă apă în mod continuu, chiar înainte ca semnele de deshidratare să înceapă să apară.

Dar cum poți fi sigur că bei suficientă apă? Medicii împărtășesc semnele care vă avertizează că trebuie să creșteți aportul de apă.

Cum îți dai seama că nu bei suficientă apă: cel mai important semn

Potrivit medicului de medicină integrativă și consilier medical al Cure, Dr. Dana Cohen, MD, semnul numărul unu că nu bei suficientă apă este dacă au trecut mai mult de trei ore de când ai fost ultima dată la baie și când te duci, urina este galben închis.

„Cel mai bun mod de a vă măsura nivelul de hidratare este foarte ușor: frecvența și culoarea urinei. Ar trebui să urinezi la fiecare două-trei ore distanță, iar dacă nu, probabil că ești deshidratat”, spune dr. Cohen.

  • Urina de culoare galben pal este un bun indicator că bei suficient.
  • Dacă este galben închis, portocaliu sau maro, înseamnă că nu bei suficient.
  • Dacă urina ta este limpede, ea spune că acesta este un semn că ești de fapt suprahidratat, bei mai multă apă decât ai nevoie.

Singura avertizare la acest lucru, este dacă ați mâncat alimente legate de decolorarea urinei, cum ar fi sparanghelul sau sfecla. În acest caz, există o altă modalitate ușoară de a ști că nu bei suficientă apă, și anume dacă ți-e sete.

„Cel mai frecvent semn de hidratare inadecvată este senzația de sete. Dacă simți în mod constant sete, este un indiciu că organismul tău are nevoie de mai multe lichide”, spune Dr. Patrick Carter, DO, un medic de familie certificat de consiliu și consilier medical pentru Prime IV Hydration & Wellness.

Când să mergi la doctor

Cu toate acestea, el adaugă că există și alte motive pentru care cineva poate avea senzația de sete fără a avea legătură cu hidratarea, inclusiv dacă are anumite afecțiuni medicale (cum ar fi diabetul sau anemia secerată).

Ambii medici spun că dacă vă simțiți amețit, obosit, aveți dureri de cap sau aveți crampe musculare și slăbiciune, toate acestea sunt semne de deshidratare.

Dr. Cohen spune că semnele de hidratare extremă includ anurie, amețeli care fac persoana care nu poate să stea în picioare sau să meargă normal, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac rapid, febră, letargie, confuzie și poate duce la convulsii, șoc sau comă. . 

„Aceste simptome necesită asistență medicală imediată”,a mai spus medicul.

Ambii medici spun că nevoile de hidratare variază de la o persoană la alta, dar dr. Carter spune că un ghid general bun de urmat urmărește să bei opt pahare de 200 de ml de apă pe zi.

Cu toate acestea, el adaugă că este important să ții cont de nevoile tale individuale, cum ar fi să ai un stil activ de viață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel