vineri, martie 31, 2023

Accidentul vascular cerebral reprezintă o leziune cerebrală gravă, dată de oprirea aportului sangvin într-o anumită regiune a creierului. Accidentul Vascular Cerebral se împarte în: accident vascular cerebral hemoragic și accident vascular ischemic.

Accidentul vascular cerebral ischemic se produce când un cheag blochează un vas de sânge cerebral, iar cel hemoragic apare în urma ruperii unui vas de sânge cerebral.

Te-ar mai interesa: Avertismentul specialiştilor: O boală CARDIACĂ poa...

În funcție de tipul de accident, de regiunea afectată și de întinderea accidentului vascular, vârsta pacientului și bolile sale asociate, dar și de funcționalitatea țesutului cerebral înconjurător, accidentele vascular cerebrale pot da diferite semne și simptome, de la cele minore (dureri de cap, amețeli, vertij, tulburări minore de vedere etc) până la comă profundă și moarte!

Aceste simptome pot fi rapid regresive (accident ischemic tranzitor), când acestea dispar în 24 ore sau pot dura un timp îndelungat, dar se pot croniciza, devenind sechelare.

Accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de deces în țările dezvoltate (Statele Unite ale Americii și Europa de Vest), de unde și preocuparea pentru tratamentul și prevenirea acestei boli.

Te-ar mai interesa: Papa Francisc, internat de urgență! Anunțul Vatica...

Factori de risc care determina aparitia Accidentului Vascular Cerebral, prezentați de neurochirurgul Dan Benția

Hipertensiunea arterială esențială – cu predilecție hipertensiunea arterială oscilantă, apărută în tinerețe, cu mulți ani înainte de a se instala ca boală.

Creșterea nivelului colesterolului și a grăsimilor sangvine (trigliceride circulante) – dacă se asociază acești ultimi doi factori, riscul crește exponențial.

Te-ar mai interesa: Cel mai bun ANTIBIOTIC NATURAL distruge bacteriile...

Diabet zaharat – prin tulburarea complexă a celor trei metabolisme ale organismului ( lipdic, glucidic și proteic)

Boli cardiace, care pot determina embolii (migrarea unui cheag din inimă către vasele cerebrale, fibrilație atrială)

Obezitate sau supraponderabilitate, riscul de a face AVC crescând proporțional cu gradul de obezitate!!!

Sedentarismul

  • Factori genetici (moștenire familială)
  • Boli rare de sânge

Tulburari de coagulare ( ori în sensul creșterii ori în sensul scăderii coagulării sângelui)
Dintre acești factori, cei mai frecvenți sunt hipertensiunea arterială și creșterea lipidelor sangvine circulante.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A apărut o nouă formă a tubercul...

Cel mai important lucru atunci când vine vorba de un accident vascular cerebral este PREVENȚIA. Prevenția este esențială, fiindcă un AVC nu este o răceală, urmele rămân, niciodată nu te poți reface în totalitate.

Așadar, dacă ai acești factori de risc, fă tot posibilul să îi combați. Cum? Supraveghează-ți tensiunea arterială, slăbește, fă mișcare zilnic, bea alcool numai la ocazii speciale, supravegheză-ți mediacal afecțiunile! Mergi la controale periodice și dacă ești fumător, renunță la acest viciu păgubos.

Te-ar mai interesa: Studentă la medicină, omorâtă de un medicament cum...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private