Sari la conținut

Accidentul Vascular Cerebral (AVC). Cei mai importanți factori de risc care declanșează grava leziune cerebrală

Accidentul vascular cerebral reprezintă o leziune cerebrală gravă, dată de oprirea aportului sangvin într-o anumită regiune a creierului. Accidentul Vascular Cerebral se împarte în: accident vascular cerebral hemoragic și accident vascular ischemic.

Accidentul vascular cerebral ischemic se produce când un cheag blochează un vas de sânge cerebral, iar cel hemoragic apare în urma ruperii unui vas de sânge cerebral.

În funcție de tipul de accident, de regiunea afectată și de întinderea accidentului vascular, vârsta pacientului și bolile sale asociate, dar și de funcționalitatea țesutului cerebral înconjurător, accidentele vascular cerebrale pot da diferite semne și simptome, de la cele minore (dureri de cap, amețeli, vertij, tulburări minore de vedere etc) până la comă profundă și moarte!

Aceste simptome pot fi rapid regresive (accident ischemic tranzitor), când acestea dispar în 24 ore sau pot dura un timp îndelungat, dar se pot croniciza, devenind sechelare.

Accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de deces în țările dezvoltate (Statele Unite ale Americii și Europa de Vest), de unde și preocuparea pentru tratamentul și prevenirea acestei boli.

Factori de risc care determina aparitia Accidentului Vascular Cerebral, prezentați de neurochirurgul Dan Benția

Hipertensiunea arterială esențială – cu predilecție hipertensiunea arterială oscilantă, apărută în tinerețe, cu mulți ani înainte de a se instala ca boală.

Creșterea nivelului colesterolului și a grăsimilor sangvine (trigliceride circulante) – dacă se asociază acești ultimi doi factori, riscul crește exponențial.

Diabet zaharat – prin tulburarea complexă a celor trei metabolisme ale organismului ( lipdic, glucidic și proteic)

Boli cardiace, care pot determina embolii (migrarea unui cheag din inimă către vasele cerebrale, fibrilație atrială)

Obezitate sau supraponderabilitate, riscul de a face AVC crescând proporțional cu gradul de obezitate!!!

Sedentarismul

  • Factori genetici (moștenire familială)
  • Boli rare de sânge

Tulburari de coagulare ( ori în sensul creșterii ori în sensul scăderii coagulării sângelui)
Dintre acești factori, cei mai frecvenți sunt hipertensiunea arterială și creșterea lipidelor sangvine circulante.

Cel mai important lucru atunci când vine vorba de un accident vascular cerebral este PREVENȚIA. Prevenția este esențială, fiindcă un AVC nu este o răceală, urmele rămân, niciodată nu te poți reface în totalitate.

Așadar, dacă ai acești factori de risc, fă tot posibilul să îi combați. Cum? Supraveghează-ți tensiunea arterială, slăbește, fă mișcare zilnic, bea alcool numai la ocazii speciale, supravegheză-ți mediacal afecțiunile! Mergi la controale periodice și dacă ești fumător, renunță la acest viciu păgubos.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel