Sari la conținut

Accidentul vascular cerebral. Cum recunoști simptomele și cum salvezi pe cineva care face AVC

Din cuprinsul articolului

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o problemă medicală urgentă și trebuie tratată imediat. AVC reprezintă cauza principală a daunelor pe termen lung.

„Pentru fiecare minut care trece, un pacient care face un AVC poate pierde peste 2 milioane de neuroni” este de părere Dr. Khawaja.

Cum salvezi pe cineva care face AVC

Trebuie să recunoști principalele semne. Ține minte acronimul BE FAST!

Balance – Persoana respectivă își poate pierde echilibrul, coordonarea, are probleme în a se deplasa și este amețit

Eyes – O schimbare bruscă a vederii, vede în ceață, dublu sau i se încețoșează privirea

Face – Mușchii feței cedează, fața este asimetrică sau moale

Arms – Amorțeală în membre sau senzație de moleșală – mâini sau picioare

Speech – Persoana are probleme în a vorbi, nu înțelege cuvintele și nu poate scrie

Time – Acesta este cel mai prețios lucru. Imediat trebuie să suni la Ambulanță, numărul 112 și să ții minte când au început simptomele

De la durata atacului cerebral, persoanei afectate i se poate administra în 3-4 ore, un medicament care să distrugă cheagurile de sânge formate. După ce vin paramedicii trebuie să știm istoricul medical al persoanei pentru ca medicii să știe care strategie de tratament este eficientă.

În ceea ce priveşte Accidentul Vascular Cerebral, aproximativ un milion de cazuri se înregistrează anual în Europa, studiile fiind raportate la o populaţie  de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC  constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer şi, conform ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost înregistrate în întreaga lume peste 17 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 60% dintre aceşti pacienţi decedează, iar ceilalți rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă. România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Prevalenta AVC in Romania este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani şi 13,9% la varsta de peste 70 de ani. România înregistrează încă cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel national fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel