Sari la conținut

Ce trebuie să faci după ce ai suferit un accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral. Ce faci după ce ai suferit un AVC. Accidentele vasculare cerebrale ischemice beneficiază de tratament medical. În faza de prespitalizare, esențial este accesul rapid al unei ambulanțe la domiciliul pacientului și transportul acestuia de urgență la spital. Pe drum, pacientul trebuie să primească tratament cu perfuzii, oxigeno-terapie și să îi fie monitorizate funcțiile vitale.

La spital, pacientul este consultat rapid, în camera de gardă (UPU), de un medic urgentist. Ulterior, i se fac investigații, analize complete de sânge, examen computer tomograf sau examen RMN cerebral. Aceste examene pun în evidență tipul accidentului vascular, localizarea și întinderea acestuia, dar dau și indicii clare despre starea creierului pacientului în cauză. Este chemat medicul neurolog sau neurochirurg.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice beneficiază de tratament medical (tratament pentru tensiune, tratament pentru scăderea glicemiei, pentru menținerea unei presiuni de perfuzii corecte cerebrale, tratament nutritiv și suportiv. Excepție fac accidentele vasculare ischemice întinse cu efect compensiv asupra structurilor profunde cerebrale, care beneficiază de efectuarea unei intervenții neurochirurgicale salvatoare aplicate de urgență: se înlătură capacul osos cranian lăsând creierul umflat să expansioneze (volet decompresiv), a declarat pentru DOCTORUL ZILEI medicul neurochirurg Dan Benția.

Accidentul vascular cerebral hemoragic dacă este suficient de întins, localizat superficial în emisferele cerebrale sau în emisferele cerebelului poate beneficia de o operație neurochirurgicala – adică evacuare hematom intracranian.

Dacă accidentul vascular cerebral hemoragic este profund sau nu este suficient de întins beneficiază de tratament conservator ca și cel ischemic.

În ultimii ani, în cazul accidentelor cerebrale ischemice s-au dezvoltat tehnici de dezobstrucție ale arterelor cerebrale majore înfundate (asemănătoare tratamentului de infarct miocardic acut).

Dezobstrucția se realizează  prin mai multe metode: de la injectarea unor substanțe care topesc cheagul, până la dilatarea vasului cu diferite dispozitive- balonaș.

Durata spitalizării:

Între câteva zile, în cazuri de accidente vasculare cerebrale ușoare și accidente ischemice tranzitorii și câteva săptămâni sau luni în cazul unor accidente vasculare cerebrale întinse, care au beneficiat sau nu de tratament chirurgical. În cazurile grave, bolnavii cu accident vascular rămân multe zile sau săptămâni la Reanimare, beneficiind de tratament intensiv: reechilibrare hidroelectrolitică, tratament suportiv, menținerea perfuziei cerebrale, stimularea capacităților organismului de reparare a zonei distruse de accidentul vascular cerebral, mulți pacienți în stare gravă fiind intubați oro-traheal).

Program de recuperare :

Accidentele vasculare cerebrale întinse pot produce distrugeri importante în creier, producând dizabilități serioase și permanente pacienților: paralizii de membre, tulburări de sfictere, imposibilitate la mers, lipsa sensibilității pe un anumit membru, tulburări de vorbire, tulburări de vedere, tulburări comportamentale;

Astfel că pacienții beneficiază și de tratamente de recuperare kinetoterapeutică (terapie prin mișcare), pe principiul că mișcând și mobilizând un segment, ariile cerebrale din jur vor prelua din funcția ariei cerebrale afectate (neuroplasticitatea). În acest caz, pacienții putând recupera parțial sau total deficitul produs de accidentul vascular cerebral. În centrele medicale moderne există un serviciu de recuperare medicală, care se ocupă cu aceste lucruri.

Recuperarea medicală se începe imediat după internare, posibil încă din perioada de reanimare, se continuă pe toată perioada spitalizării și se poate continua acasă sau în alte centre specializate.

Prognostic:

Depinde ce tip de accident vascular cerebral este, ischemic sau hemoragic, de întinderea lui, de localizarea acestuia, dacă a fost operat sau nu, de rapiditatea tratamentului aplicat, de vârsta pacientului și de bolile asociate. Toți acești factori dictează recuperarea pacientului. Unii rămân cu sechele definitive, ca de exemplu: hemipareză sechelară, epilepsie post accident vascular sau pot rămâne într-o stare de comă sau  stare vegetativă persistentă, decesul nefiind exclus.

Reinserția profesională a pacienților care au suferit accident vascular cerebral

Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral ischemic tranzitoriu și care nu mai au simptome la câteva zile după AVC se pot întoarce la lucru în câteva săptămâni.

Pacienții cu accidente vasculare cerebrale mici sau medii, la care s-a obținut o recuperare cel puțin parțială a deficiențelor apărute pot încerca, peste câteva luni, reintegrarea profesională, putând beneficia uneori de program redus la serviciu, dar este important să evite meseriile stresante, dăunătoare, care au contribuit, de fapt, la instalarea accidentului vascular cerebral.

Pacienții cu dizabilități severe rămân într-un program de asistență socială, după caz, eventual pensionare pe caz de boală.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel