luni, septembrie 27, 2021

Adoptarea unei diete pe bază de proteine crește riscul dezvoltării bolilor de rinichi, atrag atenția experții.

Cercetăorii sunt de părere că regimurile de slăbit precum faimoasa dietă Dukan pot duce la apariția calculilor renali.

”O dietă bazată pe proteine mobilizează rapid rezerverele de grăsime, dar crește aciditatea în organism afectând serios rinichii și inima”, susține și nutriționistul Corina Zugravu.

Oamenii de știință de la Universitatea Granada au făcut experimente pe șoareci de laborator pentru a observa efectele dietei cu conținut ridicat de proteine.

10 rozătoare au fost hrănite cu o dietă cu 45% proteine, iar alte 10 au avut o alimentație normală.

Experimentul a durat 12 săptămâni, echivalentul a nouă ani în cazul oamenilor.

În timpul testelor, șoarecii care au urmat dieta cu proteine au pierdut 10% din greutatea corporală, însă nivelul colesterolului și al grăsimilor în sânge a rămas neschimbat.

De asemenea, urina lor a devenit cu 15% mai acidă, ceea ce înseamă că aveau un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi.

Cercetătorii atrag atenția că persoanele care urmează astfel de diete trebuie să-și monitorizeze îndeaproape starea de sănătate.

Dr. Virginia Aparicio a adăugat că unele dintre problemele de sănătate asociate acestor diete pot fi prevenite consumând multe fructe și legume.

”Dacă veți consuma cantități mari de fructe și legume, vă veți reduce riscul formării pietrelor la rinichi datorită cantității mari de potasiu și mageneziu conținute de acestea, care compensează aciditatea creată de dietele bazate pe proteine”, a explicat medicul.

Ultimele stiri