Sari la conținut

Aceasta este vitamina puternică care reduce riscul de boli cronice

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamine benefice

Aportul de vitamine este unul dintre cei mai importanți factori din dieta fiecărei ființe umane. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă un aport regulat. Acestea sunt substanțe organice complexe care ajută la buna funcționare a diferitelor sisteme ale organismului. Deficitul acestora este cunoscut sub numele de avitaminoză.

Se găsesc în multe alimente vegetale și animale, inclusiv fructe, carne slabă, legume, ouă, leguminoase, produse lactate, nuci, semințe și cereale integrale. Ele sunt disponibile și sub formă de capsule sau tablete, dar consumul lor în această stare trebuie să fie autorizat de un profesionist din domeniul sănătății.

Potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, există 13 vitamine esențiale de care organismul are nevoie. Acestea sunt:

  • Vitamina A.
  • Vitamina C.
  • Vitamina D.
  • Vitamina E.
  • Vitamina K.
  • Vitamina B1 (tiamină).
  • Vitamina B2 (riboflavină).
  • Vitamina B3 (niacina).
  • Vitamina B6 (piridoxină).
  • Vitamina B12 (cianocobalamină).
  • Folat (acid folic și B9).
  • Acid patogenic (B5).
  • Biotina (B7).

„Vitaminele sunt substanțe organice complexe, biologic active, cu structură moleculară variabilă, care sunt necesare oamenilor în cantități mici – așa numiții micronutrienți. Majoritatea vitaminelor, cu excepția D, K, B1, B2 și a acidului folic, nu sunt sintetizate de organism, iar dacă sunt, cantitățile sunt insuficiente, astfel încât trebuie să fie furnizate extern”, explică site-ul El Sevier.

„Fiecare vitamină are o funcție unică și de neînlocuit în procesele metabolice ale organismului. Dacă una dintre ele lipsește, întregul organism are de suferit. În cazul în care alimentația este în mod regulat deficitară sau dacă se consumă mai puțin decât cantitatea recomandată, aportul de vitamine poate fi insuficient și pot apărea boli carențiale, care nu pot fi vindecate decât atunci când se consumă din nou vitamina în cauză. Astfel, carențele de vitamine rămân o problemă majoră de sănătate în țările în curs de dezvoltare”, adaugă portalul.

Deficiența de vitamine poate ajunge să fie declanșatorul unor boli precum obezitatea, pelagra, rahitismul, orbirea nocturnă și anemia. De asemenea, poate provoca modificări dăunătoare ale ritmului cardiac.

Vitamina care reduce riscul de boli cronice

Prin urmare, este vital să consumați vitamine în mod regulat. Consumul acestora este atât de important, de exemplu, încât există o vitamină în special care are capacitatea de a reduce riscul de boli cronice. Aceasta este vitamina D.

„Insuficiența acestei vitamine este legată de boli cronice precum cancerul, hipertensiunea, osteoporoza sau bolile autoimune, printre altele, și este crucial să se știe dacă există o deficiență pentru a introduce suplimente”, relatează platforma digitală Salud y Medicina.

Despre acest nutrient, site-ul precizează că „este un hormon steroidian care intervine în absorbția intestinală a calciului și este esențial pentru formarea și menținerea unor oase sănătoase și puternice”.

Vitamina D poate fi găsită în alimente precum tonul, macroul, sardinele, ouăle, untul, ficatul, brânza, laptele, iaurtul, fructele de mare, ciupercile și multe altele. Cantitatea zilnică de vitamina D depinde de individ și de condițiile sale de sănătate.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel