Sari la conținut

Consumul de zahăr la copiii până în doi ani crește riscul pentru două boli cronice

copii zahar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de zahar la copii

Administrarea de zahăr copiilor foarte mici, chiar și în uter, crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și hipertensiune arterială mai târziu în viață, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au stabilit că limitarea expunerii la zahăr în primele 1.000 de zile din viața unui copil – de la gestație până la vârsta de 2 ani – a redus riscul de diabet cu aproximativ 35% și riscul de hipertensiune cu 20% și a întârziat debutul bolii cu patru ani, respectiv doi ani.

Cum îi afectează consumul de zahăr pe copiii mici

„Numai raționarea zahărului in utero a fost protectoare, dar cea mai mare parte a reducerii riscului a avut loc atunci când raționarea a durat peste vârsta de 6 luni”, a scris echipa internațională de cercetători în revista Science.

Autorii studiului au folosit date din raționarea zahărului de după cel de-al Doilea Război Mondial în Marea Britanie pentru a compara rezultatele asupra sănătății adulților concepuți cu puțin timp înainte și după ce raționarea de un deceniu sa încheiat în 1953.

Studiul a inclus 60.183 de participanți născuți între octombrie 1951 și martie 1956 – au fost chestionați în vârstă de 50 sau 60 de ani.

Cei născuți între octombrie 1951 și iunie 1954 au fost considerați raționali cu zahăr, iar cei născuți în iulie 1954 sau ulterior au fost neraționați.

Aproape 4.000 de participanți au fost diagnosticați cu diabet în timpul perioadei de studiu și aproape 20.000 cu hipertensiune arterială.

„Riscul de diagnosticare a bolii a crescut odată cu vârsta pentru toată lumea, dar a crescut mai rapid în rândul adulților cu expunere mică sau deloc la raționalizare. Riscul de îmbolnăvire a început să divergă atunci când participanții aveau 50 de ani, iar cele mai mari diferențe au fost observate după vârsta de 60 de ani”, au observat cercetătorii.

Peste 70% dintre alimentele sau băuturile sugarilor sau copiilor mici conțin adaos de zaharuri

Consumul de zahăr poate deteriora celulele, provocând inflamație cronică, care a fost legată de boli de inimă, diabet, boli hepatice și cancer.

Zahărul alimentează, de asemenea, obezitatea – o criză de sănătate publică larg răspândită în SUA – și cariile dentare.

Ghidurile dietetice pentru americani sfătuiesc să nu se permită copiilor sub 2 ani să consume alimente sau băuturi cu adaos de zaharuri.

Cu toate acestea, autorii studiului au descoperit că peste 70% dintre formulele, alimentele sau băuturile comercializate sugarilor sau copiilor mici conțin adaos de zaharuri.

Până la vârsta de 2 ani, au spus cercetătorii, mulți copii consumă aportul zilnic de zahăr recomandat pentru adulți, de aproximativ șapte lingurițe, aproape triplând această cantitate până la vârsta adolescenței.

„Expunerea timpurie la zahăr poate afecta sănătatea prin intensificarea preferinței pe tot parcursul vieții pentru dulce”, au scris autorii studiului. „Copilul și copilăria în special sunt perioade critice pentru dezvoltarea gustului pentru dulciuri (sau chiar dependență) care pot crește consumul de zahăr de-a lungul vieții.”

Una dintre limitările noului studiu este că cercetătorii nu știu exact cât zahăr au consumat participanții în copilărie.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel