marți, septembrie 21, 2021

O nouă mască facială antivirală care folosește nanotehnologia pentru a ucide viruși, inclusiv COVID-19 și gripă, a fost proiectată și dezvoltată de un om de știință al Universității Nottingham Trent.

În

loc de designul obișnuit cu trei straturi, masca chirurgicală cu cinci straturi include un strat interior antiviral suplimentar care încorporează nano-cupru creat, utilizând un proces brevetat dezvoltat la universitate.

Cuprul, care este încorporat în materialul măștii, are ioni care sunt emiși odată ce intră în contact cu un virus și acest lucru creează o interacțiune cu materialul genetic al virusului, provocând moartea acestuia și oprirea reproducerii.

Deoarece sunt sferice, nanoparticulele au o suprafață mare, ceea ce face abordarea mai eficientă în uciderea virusului. Stratul interior

antiviral asigură o protecție suplimentară atât pentru purtător, cât și pentru cei din apropiere.

Masca a fost proiectată de omul de știință și expert în nanotehnologii de la Universitatea Nottingham Trent, Dr. Gareth Cave, și este acum comercializată de compania NT2 Spin Pharm2Farm din Nottingham’s BioCity.

Compania, care a fost fondată de Dr. Cave, utilizează un proces brevetat pentru a produce și funcționaliza nanoparticule pentru o serie de beneficii pentru sănătatea umană, a culturilor și a animalelor.

Mască cu  un sistem de filtrare cu eficiență de 99,98%

Testele au arătat că măștile,

care sunt de tip IIR – adică oferă cel mai înalt nivel de protecție și au o eficiență de filtrare de 99,98% – au fost extrem de eficiente, ucigând peste 90% din particule de gripă și coronavirus în decurs de șapte ore și au fost certificat conform standardelor ISO 18184.

Măștile includ un strat hidrofug la exterior – pentru a reduce inhalarea picăturilor de salivă și mucus care transportă COVID-19 – stratul nanotech antiviral între două straturi de filtru și un strat interior hipoalergenic respirabil.

În timp ce măștile chirurgicale convenționale actuale blochează virusul,

acesta poate rămâne pe sau în mască în timp ce este purtată.

Se așteaptă ca măștile să intre în producție la Nottingham cel mai târziu în această lună și vor fi disponibile spre comercializare din decembrie pentru serviciile de asistență medicală, transport și servicii alimentare.

În ciuda stratului suplimentar și a proprietăților antivirale, măștile vor fi în concordanță cu prețurile actuale ale măștii de tip IIR.

„Este interesant să vedem tehnologia noastră avansând și să aibă un impact real asupra luptei împotriva răspândirii COVID-19”, a spus dr. Cave, care are sediul în Școala

de Știință și Tehnologie a Universității Nottingham Trent.

Dr. Cave a declarat: „Masca pe care am dezvoltat-o s-a dovedit că inactivează virușii la contact; stratul antiviral ucide virusul care a fost blocat de straturile filtrante. Provocarea cu măștile convenționale de tip chirurgical este că acestea blochează doar virusul să intre sau să iasă din mască. Nu au un mecanism activ pentru a-l ucide odată ce este prins în mască.”

„Noua noastră mască antivirală a fost concepută pentru a utiliza tehnologia de barieră existentă și a o combina cu nanotehnologia noastră pentru a ucide virusul odată ce este prins acolo.”

„Am adăugat stratul de barieră pe ambele părți ale măștii, astfel încât nu numai că protejează purtătorul, ci și pe cei din jur. Prin uciderea virusului la contact, înseamnă, de asemenea, că masca de față utilizată poate fi eliminată în siguranță și nu poate fi o sursă potențială de transfer pasiv. ”

Măștile au fost proiectate și testate în urma unui grant Innovate UK, ca parte a răspunsului UK Research and Innovation la COVID-19.

Ultimele stiri