Sari la conținut

Acest compus din cafea ar putea menține mușchii „tineri” la bătrânețe

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea la ibric

Acest compus din cafea ar putea menține mușchii „tineri” la bătrânețe. Pe măsură ce îmbătrânim, mușchii încep să scadă în mod natural. Acest proces, cunoscut sub numele de sarcopenie, poate duce la fragilitate, căderi și accidentări. Dar dacă ar exista un compus natural, care ar putea ajuta la încetinirea acestui proces, menținând mușchii sănătoși și puternici pe măsură ce îmbătrânim?

 

O nouă cercetare a oamenilor de știință de la Universitatea Națională din Singapore, publicată în Nature Metabolism, identifică un candidat promițător: trigonelina.

 

Trigonelina este un compus care se găsește în multe alimente pe bază de plante, cum ar fi cafeaua, semințele de schinduf și mazărea de grădină.

plante
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cercetările arată că nivelurile de trigonelină din sânge sunt mai scăzute la adulții în vârstă, cu mușchi mai slabi și viteze mai mici de mers.

 

Prin urmare, cercetătorii au decis să cerceteze dacă trigonelina ar putea avea un impact direct asupra sănătății musculare. Printr-o serie de experimente efectuate pe celule musculare umane, șoareci și chiar mici viermi numiți C. elegans, ei au descoperit că trigonelina acționează ca un precursor pentru NAD+, o coenzimă critică care scade odată cu vârsta, informează CBS.

NAD+ (nicotinamide adenine-dinucleotide) este în esență moneda metabolismului în celulele noastre, permițând reacțiile chimice fundamentale care generează energie și ne mențin în viață.

 

Mitocondriile, puterile celulei, se bazează pe NAD+ pentru a funcționa corect. Celulele musculare sunt pline de mitocondrii pentru a stimula mișcarea. Deci, scăderea NAD+ legată de vârstă este considerată un factor- cheie al disfuncției mitocondriale și al deteriorării musculare în timp.

 

„Descoperirile noastre extind înțelegerea actuală a metabolismului NAD+ odată cu descoperirea trigonelinei ca un nou precursor NAD+ și măresc potențialul de a stabili intervenții cu vitamine producătoare de NAD+ atât pentru longevitatea sănătoasă, cât și pentru aplicațiile bolilor asociate îmbătrânirii”, spune Vincenzo Sorrentino de la Healthy. Longevity Translational Research Program.

 

Acest compus din cafea ajută metabolismului NAD+. Totul este despre NAD+

 

Oamenii de știință au descoperit că tratamentul cu trigonelină a crescut nivelurile de NAD+ și a îmbunătățit markerii funcției mitocondriale în celulele musculare îmbătrânite, atât de la oameni, cât și de la șoareci.

 

În mod remarcabil, hrănirea trigonelinei la șoareci în vârstă, timp de 12 săptămâni, le-a crescut puterea de prindere și i-a protejat împotriva oboselii musculare.

 

Chiar și micii viermi C. elegans au primit un impuls de la trigoneline – le-a prelungit durata de viață, a îmbunătățit integritatea structurală a celulelor musculare și a ajutat la menținerea capacității lor de a se deplasa. Viermii cu o modificare genetică care le-a eliminat capacitatea de a procesa trigonelina în NAD+ nu au avut aceste avantaje anti-îmbătrânire, confirmând că conexiunea NAD+ este cheia.

 

 Trigonelina seamănă foarte mult cu niacina

 

Din punct de vedere chimic, trigonelina seamănă foarte mult cu niacina (vitamina B3). Dar, spre deosebire de suplimentele de niacină, care sunt încorporate direct în NAD+, cercetătorii au stabilit că trigonelina trebuie să treacă mai întâi prin câțiva pași metabolici.

 

Enzimele îndepărtează grupa metil suplimentară a trigonelinei (aceasta este „M” din numele său chimic: „acid N-metilnicotinic”) pentru a produce acid nicotinic. Acidul nicotinic este apoi introdus în fabrica de NAD+ a celulei printr-o cale numită calea Preiss-Handler.

 

Interesant este că unele țesuturi, cum ar fi ficatul, sunt foarte eficiente la această conversie trigonelină în NAD+, în timp ce altele, cum ar fi mușchiul scheletic, primesc un impuls mai mic de NAD+ de la trigonelină.

 

Cercetătorii cred că acesta ar putea fi motivul pentru care șoarecii în vârstă nu au acumulat mai multă masă musculară cu trigonelină, chiar dacă forța și rezistența musculară s-au îmbunătățit.

 

 

Beneficiile pentru sănătate ale NAD+

 

Trigonelina un nou supliment muscular minune? Nu chiar! Cercetătorii avertizează că sarcopenia este o boală complexă, iar alimentația nu o poate inversa complet.

 

Trigonelina ar putea fi o piesă importantă a puzzle-ului, dar adulții mai în vârstă vor avea nevoie de proteine ​​adecvate, vitamina D, omega-3 și exerciții fizice pentru a combate pe deplin pierderea musculară.

 

De asemenea, nu este clar, încă, cât de mult din trigonelină din alimente precum cafeaua se traduce prin beneficiile observate în laborator – șoarecii și viermii din acest studiu au primit doze destul de mari. Datele umane sunt încă corelaționale.

 

Sunt necesare studii controlate randomizate pentru a demonstra că suplimentele cu trigonelină pot încetini sau inversa îmbătrânirea musculară.

 

Cu toate acestea, studiul deschide căi interesante, dezvăluind că acest compus umil, ca precursor alimentar NAD+, ar putea fi un aliat în lupta împotriva sarcopeniei. Dacă promisiunea trigonelinei se menține în studiile pe oameni, ar putea fi într-o zi un ingredient cheie pentru mușchi mai puternici și o îmbătrânire mai sănătoasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel