Sari la conținut

Acest defect al ochilor poate fi un simptom al cancerului de plămâni. Boli care se „citesc pe față

Din cuprinsul articolului

Din ce în ce mai multe cercetări arată că unele modificări la nivelul unor părţi ale corpului pot fi un semn de avertizare pentru anumite tipuri de afecţiuni. Dacă acordaţi mai multă atenţie trupului dumneavoastră, puteţi să descifraţi aceste semne şi să gestionaţi din timp afecţiunea pe care este posibil să o aveţi. Conform Daily Mail, anumite schimbări ce apar la nivelul ochilor, nasului şi al buzelor pot să constituie un semnal de alarmă. Iată la ce trebuie să fiţi atenţi:

Pleoape căzute, accident vascular cerebral cancer de plămâni
Bolile ce pot afecta nervii faciali provoacă slăbiciune sau paralizie pe o parte a feţei, ceea ce poate face destul de dificilă închiderea pleoapei şi poate cauza şi o lăsare a colţurilor gurii. De asemenea, pleoapele căzute pot fi determinate şi de un accident vascular cerebral, alte simptome ale acestuia fiind dificultăţi în vorbire (bolboroseală) şi slăbiciune în braţe. Mai rar însă pleoapele căzute pot fi un semn de cancer la plămâni, o tumoare situată pe vârful unui plămân poate pune presiune pe un grup de nervi care au legătură cu ochii. Alte simptome sunt durere de braţ şi umăr, slăbire a puterii din mâini şi o senzaţie de gâdilare în palmă.

Privire „injectată”, posibil hipertensiune
Cel mai adesea, ochii roşii şi cu mâncărimi sunt asociaţi cu polinoză. Sistemul imunitar reacţionează exagerat la polen, provocând reacţii alergice. În ceea ce priveşte infecţia irisului, aceasta este legată de spondilită anchilozantă, o formă de artrită caracterizată prin faptul că organismul atacă ţesuturile proprii, inclusiv pe cele din ochi. Iar ocazional tot ochiul poate să devină roşu, ca rezultat al unei hemoragii (cauzată fie de un accident – mai des, fie de hipertensiune – mai rar).

Zbaterea muşchilor, semn de stres
Miochimia, aşa cum este numită ştiinţific zbaterea de la nivelul ochiului, este caracterizată prin spasme ale muşchilor din pleoapă (la fiecare câteva secunde). Stresul poate cauza această problemă, deoarece opreşte absorbţia de vitamina B, cunoscută pentru menţinerea sănătăţii muşchiului ochiului. Acea zbatere poate să apară şi în altă parte a corpului, cum ar fi la stomac. Spasmele persistente, care apar pe parcursul a câtorva zile sau chiar săptămâni, pot fi cauzate şi de boli care afectează sistemul nervos, precum scleroză multiplă. Alte simptome ale acestei afecţiuni includ probleme de echilibru, amorţeală şi vedere înceţoşată.

Inele în jurul irisului, nivel ridicat de colesterol
Apariţia unor inele albe în jurul irisului este cunoscută drept un semn al unui nivel ridicat de colesterol. Inelele maronii apărute în aceeaşi zonă, pot fi un semn al bolii lui Wilson, o afecţiune genetică ce împiedică însă corpul să scape de excesul de cupru. Întâi este afectat ficatul, iar după ce cuprul ajunge în fluxul sangvin „călătoreşte” şi la alte organe, inclusiv la ochi. Printre simptomele acestei boli se numără dificultăţi de mers, tremur şi confuzie. Apare de obicei la persoane care au până în 35 de ani.

Un semn al lipsei de fier
Atunci când interiorul pleoapei de jos e palid în loc de roşiatic, este posibil să fie vorba despre o anemie (o lipsă de fier), ce vă poate face să vă fie frig adesea, să aveţi ameţeli şi să vă simţiţi slăbiţi, iritaţi. Bărbaţii au nevoie de aproximativ 8,7 mg de fier zilnic, iar femeile, de 14,8 mg. Surse bune de fier sunt carnea roşie, fasolea, nucile şi cele mai multe legume cu frunze verzi.

Crăpăturile buzelor indică o anemie

Crăpăturile apărute la nivelul buzelor sau inflamaţiile din colţurile gurii pot fi cauzate de anemie sau diabet. În cazul anemiei, producţia de globule roşii, esenţiale pentru o piele sănătoasă, încetineşte. În ceea ce priveşte diabetul, această boală duce la acumularea de prea multă glucoză în sânge, ce poate favoriza dezvoltarea candidei, o ciupercă ce atacă în special colţurile gurii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: