Sari la conținut

Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Cine este mai expus riscului?

accident vascular cerebral
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Cine este mai expus riscului?

Stresul este o tensiune puternică în organism din cauza unor factori externi nefavorabili. Și dacă stresul apare constant și pe o perioadă lungă de timp, atunci pe acest fond se pot dezvolta patologii grave, inclusiv inima și vasele de sânge.

Stresul pe termen lung poate cauza probleme majore de sănătate

Atac de cord și accident vascular cerebral. Asta face stresul. Așadar, emoțiile negative puternice cresc nivelul hormonilor de stres, ceea ce duce la îngustarea și pierderea flexibilității vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale și stres asupra inimii. Ritmul cardiac se accelerează și inima bate „mai tare”.

Dacă forța cu care curge sângele prin vase este mai mare decât în ​​mod normal, vasele trebuie să lucreze mai mult, rezultând o îngroșare a stratului muscular din jurul vaselor. Vasele în sine își pierd elasticitatea și creează o rezistență mai mare la fluxul sanguin, ceea ce crește tensiunea arterială.

Accident vascular cerebral, asociat cu insomnia
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cine este mai expus riscului?

În general, riscurile cardiace sunt mai mari sub influența stresului:

  • la persoanele în vârstă;
  • dacă aveți deja boli concomitente (infarct miocardic, boală coronariană, atac ischemic tranzitoriu (sau accident vascular cerebral), diabet zaharat, hipercolesterolemie;
  • la pacienții cu exces de greutate și obiceiuri proaste;
  • dacă rudele apropiate au avut infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Cum să-ți protejezi inima de stres?

Pentru a combate stresul, este important să țineți cont de următoarele sfaturi: mâncați corect, renunțați la obiceiurile proaste, dormiți suficient și faceți exerciții regulate. De asemenea, trebuie să mențineți un program de muncă-odihnă și să puteți trece la alte activități. Exercițiile de respirație, meditația și yoga vor fi de ajutor.

De asemenea, este important să se supună controalelor medicale regulate, mai ales dacă au fost deja identificate tulburări (leziuni arteriale, hipertensiune arterială, colesterol crescut, boli cronice).

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel