Sari la conținut

Poate duce ACEST medicament împotriva acneei la depresie și suicid? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu recent explică totul

acnee
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cum a scăpat un sportiv de acnee

Medicament împotriva acneei poate duce la depresie și suicid? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu recent explică totul

Au fost ridicate îngrijorări în lumina cazurilor de suicid și depresie care au fost asociate într-un fel sau altul cu administrarea Roaccutane. Afirmațiile că medicamentul popular pentru acnee Isotretinoin provoacă depresie, sinucidere și alte probleme psihiatrice sunt nefondate, potrivit unui nou studiu israeliano-german.

De fapt, aceste riscuri sunt și mai mici în rândul consumatorilor acestui medicament, arată studiul.

Acest medicament împotriva acneei poate duce la depresie și suicid: adevărat sau fals?

Studiul retrospectiv a peste 150.000 de utilizatori din întreaga lume a fost publicat recent în Jurnalul American de Dermatologie, revizuit de colegi, sub titlul „Isotretinoin și riscul de tulburări psihiatrice – Un studiu global care aruncă o lumină nouă asupra unei povești discutabile”.

Cunoscut comercial ca Roaccutane, medicamentul este prescris multor adolescenți și altora care suferă de acnee problematică. Dr. Khalaf Kridin, medic dermatolog la Centrul Medical Baruch Padeh din Poriya (lângă Tiberiade), care este și la facultatea Școlii de Medicină a Universității Bar-Ilan, și Dr. Ralf Ludwig de la departamentul de dermatologie a Universității din Lubeck din Germania au analizat cazuri de 75.000 de pacienți care au luat Roaccutane și un număr egal care au luat antibiotice orale.

Pacienții au fost comparați în ceea ce privește riscul a nouă rezultate psihiatrice. Riscul de depresie și comportament suicidar legat de izotretinoină este un subiect care nu a fost evaluat în mod concludent, au scris ei.

„Există un decalaj crucial în cunoștințe în definirea asocierii izotretinoinei cu alte comorbidități psihiatrice”, a spus studiul.

Echipa a arătat că „nu există nicio bază de teamă că un medicament pentru tratamentul acneei are legătură cu morbiditatea psihiatrică”.

Ei au comparat rata de incidență a nouă probleme psihiatrice diferite între cele două grupuri. După o analiză statistică a constatărilor, s-a constatat că pacienții cu Roaccutane au de fapt un risc mai mic de a dezvolta o listă lungă de boli psihiatrice.

Dermatologii și psihiatrii au fost îngrijorați în aceeași măsură de efectele psihiatrice ale Roaccutane

În lumina cazurilor anecdotice de suicid și depresie care au fost asociate într-un fel sau altul cu administrarea Roaccutane, în trecut au fost ridicate îngrijorări cu privire la efectele psihiatrice legate de utilizarea medicamentului.

Studiile care se ocupă de siguranța psihiatrică a medicamentului au fost neconcludente și au avut defecte metodologice care le-au afectat fiabilitatea. Descoperirile lui Kridin și Ludwig sunt astfel de mare importanță pentru medicii care tratează acneea, precum și pentru cei care tratează afecțiunile psihiatrice.

Este foarte greu de explicat ceea ce duce la o reducere a riscului de morbiditate psihiatrică la cei care iau acest medicament.

„Una dintre explicațiile ipotetice este că Roaccutane îmbunătățește starea de acnee și îmbunătățește imaginea de sine”, a sugerat Kridin. „Cu toate acestea, această explicație este foarte ipotetică și este dificil de concluzionat acest lucru din concluziile studiului actual.”

Rezultatele cercetării solicită o colaborare neobișnuită între dermatologi și psihiatri. „De fapt, dermatologii și psihiatrii deopotrivă au fost îngrijorați de efectele psihiatrice ale Roaccutane”, au concluzionat ei. „Descoperirile acestei lucrări indică un profil ridicat de siguranță psihiatrică.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel