Sari la conținut

Acest obicei zilnic poate duce la abcese cerebrale potențial fatale

Din cuprinsul articolului

Mulți oameni înțeleg importanța unei bune igieni orale. Poate însemna diferența dintre dinții sănătoși și carii, precum și probleme precum bolile gingiilor și respirația urât mirositoare. Cu toate acestea, a avea anumite bacterii în gură ar putea duce la implicații și mai grave, au sugerat cercetătorii.

Un nou studiu a descoperit că bacteriile legate de infecțiile orale pot fi, de asemenea, un factor care contribuie la dezvoltarea abceselor care pot pune viața în pericol pe creier.

Lucrarea, publicată în Journal of Dentistry, a analizat abcesele cerebrale și asocierea lor cu bacteriile care apar în cavitatea bucală.

Ca parte a cercetării, o echipă de la University of Plymouth și University Hospitals Plymouth NHS Trust a studiat înregistrările a 87 de pacienți internați la spital cu abcese cerebrale.

De asemenea, au folosit date microbiologice obținute din prelevarea de probe de abcese și culturi periferice.

Echipa a putut apoi să investigheze dacă bacteriile orale erau prezente.

S-a constatat că 52 dintre participanți, pentru care nu a fost stabilită nicio cauză a abceselor, au avut de trei ori mai multe șanse de a avea bacterii orale – în comparație cu pacienții pentru care era cunoscută cauza.

Acești pacienți aveau, de asemenea, un număr semnificativ mai mare de Streptococcus anginosus, o bacterie care poate duce la faringită, bacteriemie și infecții în organe interne, cum ar fi creierul, plămânii și ficatul.

Un abces cerebral este o umflare a creierului plină de puroi, care apare de obicei atunci când bacteriile sau ciupercile intră în țesutul cerebral după o infecție sau o leziune gravă a capului.

Într-un comunicat al universității, autorul principal al studiului – doctorul Holly Roy – a spus că descoperirile subliniază importanța unei bune igieni orale.

„În timp ce multe cauze potențiale ale abceselor cerebrale sunt recunoscute, originea infecției rămâne adesea neidentificata clinic”, a explicat ea.

Cu toate acestea, a fost încă surprinzător să găsești frecvent bacterii care apar pe cale orală în abcesele cerebrale de origine inexplicabilă.

Evidențiază importanța utilizării unor tehnici mai sensibile pentru a evalua cavitatea bucală ca o potențială sursă bacteriană la pacienții cu abces cerebral.

De asemenea, evidențiază importanța îmbunătățirii îngrijirii dentare și a igienei orale în general.”

Studiul a concluzionat: „Aceste constatări sugerează că cavitatea bucală ar putea fi considerată o sursă de infecție ocultă în cazurile de abces cerebral în care nu a fost identificată o cauză clară.

„Studiile viitoare ar trebui să includă screening oral și analiza microbiomului pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate și pentru a dezvolta abordări pentru prevenire.

„Bacteriile orale pot fi o cauză subrecunoscută a abceselor cerebrale.

Și alte studii clinice sunt în curs de desfășurare pentru a explora legăturile dintre sănătatea gingiilor și boala Alzheimer.

Simptomele unui abces cerebral includ:

  • Cefalee – care este adesea severă, situată într-o singură secțiune a capului și nu poate fi amelioată cu analgezice
  • Modificări ale stării mentale – cum ar fi confuzia sau iritabilitatea
  • Probleme cu funcția nervoasă – cum ar fi slăbiciune musculară, vorbire neclară sau paralizie pe o parte a corpului
  • O temperatura mare
  • Convulsii (crize)
  • Gat intepenit
  • Modificări ale vederii – cum ar fi încețoșarea, îngrijirea vederii sau vederea dublă
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: