Sari la conținut

Acest simptom persistent continuă să afectează milioane de oameni după ce au fost infectați cu COVID

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru milioane de oameni, pandemia COVID-19 este departe de a se fi încheiat.

Aproximativ una din patru persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 în primele zile ale pandemiei nu și-au recăpătat încă simțul olfactiv sau gustativ.

Aceasta este constatarea surprinzătoare a unui nou studiu publicat în The Laryngoscope.

Deși pierderea mirosului și a gustului pare a fi o ciudățenie sau o noutate, experții medicali nu sunt de acord.

„Pierderea simțului olfactiv sau gustativ nu este atât de benignă pe cât ați putea crede”, a declarat Neil Bhattacharyya, profesor la Massachusetts Eye and Ear, într-un comunicat de presă al revistei.

„Poate duce la scăderea consumului de alimente de plăcere și, în cazuri mai extreme, poate duce la depresie și pierdere în greutate”, a adăugat Dr. Bhattacharyya.

Unul dintre pacienții doctorului Bhattacharyya a pierdut 15 kilograme din cauza pierderii mirosului și a gustului.

„Pacientul nu mânca și a devenit foarte bolnav și foarte deprimat”, a declarat pentru Fortune Dr. Bhattacharyya, coautor al studiului, potrivit NYpost.

„Lucrul clasic pe care mi-l spun pacienții este că mâncarea are gust de carton”, a adăugat el.

Pierderea gustului sau a mirosului poate avea consecințe grave

Iar pentru unii, pierderea gustului sau a mirosului poate avea consecințe grave dacă, de exemplu, nu pot mirosi o scurgere de gaz sau un incendiu în casă sau dacă cariera lor depinde de gust și miros.

Cel mai recent studiu a analizat datele din cadrul National Health Interview Survey (NHIS) din 2021, care include informații de la aproape 30.000 de adulți din Statele Unite.

Datele sondajului au arătat că, în 2021, 35,8 milioane de persoane – aproximativ 14 la sută din populația adultă a SUA – au fost diagnosticate cu COVID-19.

Dintre aceste persoane, 60,5 la sută au raportat lipsa mirosului, iar 58,2 la sută au raportat o pierdere a gustului. Aceste simptome au fost deosebit de frecvente în rândul persoanelor cu cazuri mai grave de infecție cu COVID-19.

Până la sfârșitul anului 2021, aproape 25 la sută dintre aceștia încă nu își recuperaseră complet simțurile olfactive sau gustative, iar peste 3 la sută nu și le-au recuperat deloc.

Încă o dată, persoanele cu cazuri mai severe au fost mai predispuse să aibă o recuperare incompletă – sau deloc.

„Valoarea acestui studiu constă în faptul că evidențiem un grup de persoane care au fost puțin neglijate”, a declarat Dr. Bhattacharyya.

Un alt rezultat important al studiului

Un alt rezultat important al studiului este dovada că vaccinarea – și administrarea de Paxlovid în cazul în care sunteți infectat cu coronavirusul – este cel mai bun mod de a evita pierderea simțurilor mirosului și gustului.

Atât vaccinul, cât și antiviralul Paxlovid s-au dovedit a reduce severitatea simptomelor COVID-19, au precizat autorii studiului.

Din fericire, pierderea mirosului și a gustului în cazul infecțiilor cu COVID-19 ar putea fi un lucru de domeniul trecutului.

Cercetătorii de la Virginia Commonwealth University School of Medicine din Richmond au descoperit că variantele mai noi ale coronavirusului care circulă în prezent prezintă un risc mult mai scăzut de pierdere a mirosului și a gustului.

În 2022 și la începutul anului 2023, când au dominat variantele Omicron, riscul de pierdere a mirosului în urma infecției a fost de până la 6 %, comparativ cu variantele anterioare din 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel