Sari la conținut

Află ce cauzează pierderea mirosului în Covid. Plus 4 remedii naturale simple pentru recâștigarea simțului olfactiv

pierdere miros
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
11 cauze ale lipsei mirosului

Află ce cauzează pierderea mirosului în Covid. Persoanele care au avut Long Covid s-au plâns întotdeauna de pierderea mirosului sau anosmie, unul dintre principalele simptome neurologice.

De când Covid a devenit o pandemie, au fost efectuate diverse studii pentru a afla cum acest mecanism, un mecanism de bază, împreună cu alte simptome binecunoscute precum febra și tusea, a afectat oamenii pe termen lung.

Oamenii de știință de la Harvard Medical School au identificat tipurile de celule olfactive din cavitatea nazală superioară ca fiind cele mai vulnerabile la infecția cu SARS-CoV-2, virusul care a cauzat COVID-19.

În mod surprinzător, neuronii senzoriali care detectează și transmit simțul mirosului la creier nu se numără printre tipurile de celule vulnerabile.

Covid te-a lăsat fără miros? Află explicația specialiștilor. Ce este anosmia?

Potrivit Clinicii Cleveland, simțul mirosului și al gustului lucrează împreună pentru a ne ajuta să ne bucurăm și să apreciem mâncarea și băutura. Dar când îți pierzi simțul mirosului, ceea ce se poate întâmpla și din alte motive decât Covid, cum ar fi vârsta sau medicamentele, alimentele pot părea lipsite de gust sau fade.

În afară de Covid, există și alte motive pentru care oamenii suferă de anosmie, câteva dintre ele sunt:

 • Leziuni cerebrale
 • Radioterapia ca parte a tratamentului cancerului
 • Gură uscată
 • Expunerea la substanțe chimice
 • Probleme dentare
 • Polipi nazali, infecții ale sinusurilor
 • Alzheimer și Parkinson
 • Fumatul
 • Hipotiroidism

Potrivit Science Advances, neuronii senzoriali olfactivi nu exprimă gena care codifică proteina receptorului ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele umane. Descoperirile sugerează că infecția cu tipuri de celule nonneuronale poate fi responsabilă pentru anosmia la pacienții cu COVID-19 și ajută la informarea eforturilor de a înțelege mai bine progresia bolii.

Covid nu dăunează permanent circuitelor olfactive, potrivit Harvard Health. În cele mai multe cazuri, este puțin probabil ca infecția cu Covid să afecteze permanent circuitele neuronale olfactive și să conducă la anosmie persistentă.

Există studii care au indicat, de asemenea, că anosmia în COVID-19 diferă de anosmia cauzată de alte infecții virale.

Poate provoca lipsa mirosului complicații?

Potrivit experților, pierderea simțului mirosului vă poate face să vă pierdeți pofta de mâncare. Mâncarea mai puține mese vă poate expune riscului de malnutriție, deshidratare și pierdere în greutate nesănătoasă.

Pentru a da aroma alimentelor, este posibil să adăugați prea mult zahăr sau sare, cu toate acestea, aceste adaosuri vă pot crește riscul de diabet și hipertensiune arterială.

Lipsa mirosului, potrivit Healthline, poate provoca, de asemenea, toxiinfecții alimentare, deoarece nu puteți spune când mâncarea s-a stricat.

De asemenea, este posibil să nu simțiți mirosul de foc și fum, gaz natural sau orice substanțe chimice dăunătoare. Experții cred, de asemenea, că lipsa poftei de mâncare combinată cu incapacitatea de a mirosi mirosurile pot contribui la probleme de sănătate mintală precum anxietatea și depresia.

Remedii de casă simple pentru recâștigarea mirosului

Iată câteva remedii la domiciliu pentru a vă asigura că simțul gustului și al mirosului revin la normal după ce ați suferit de Covid-19:

 • Ulei de ricin: O picătură de ulei de ricin cald în fiecare nară poate fi eficientă. Această practică este benefică în eliminarea inflamației.
 • Usturoi: Se toacă doi-trei căței de usturoi și se fierb. Odată ce se răcește, strecoară-l complet și bea amestecul rămas. Proprietățile antiinflamatorii ale compușilor de usturoi pot ajuta la tratarea nasului înfundat.
 • Ghimbir: Curățați un centimetru de ghimbir și mestecați-l încet. Repetați procesul cel puțin o săptămână pentru a începe să vă îmbunătățiți simțul mirosului.
 • Menta: Fierbe frunzele de mentă în apă și, după ce se răcește, adaugă puțină miere. Bea ceaiul imediat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel