sâmbătă, iulie 2, 2022

De la o anumită vârstă, este important să ne supunem examinărilor periodice care ne determină starea de sănătate și riscurile la care suntem supuși.

În mod normal, asta implică o gamă destul de variată de teste care analizează diferite sisteme din corpul nostru.

Totuși (și deși în niciun caz nu înlocuiește un control medical adecvat), există o tehnică curioasă care ne poate ajuta pe noi, sau în mod ideal pe un medic, să facem o estimare rapidă a stării noastre generale de sănătate și a riscului nostru de mortalitate: încercați să rămâneți echilibrat pe un picior timp de 10 secunde.

Te-ar mai interesa: Ce alimente și băuturi îți distrug dinții! Ferește...

O tehnică simplă de inclus în controale

Acest lucru este ilustrat de un studiu observațional realizat de o echipă internațională de cercetători ale cărei rezultate au fost publicate în British Journal of Sports Medicine.

În articolul menționat, se explică că incapacitatea de a efectua acest exercițiu la persoanele de vârstă mijlocie sau în vârstă este legată de un risc mai mare (mai mult decât dublu față de persoanele care îl pot face) de a muri din orice cauză în următorii zece ani.

De fapt, autorii sugerează ca această tehnică simplă trebuie încorporată în practica clinică prin includerea ei în examinările medicale de rutină ale adulților în aceste etape ale vieții lor.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului: semnul banal care apare atu...

Cercetătorii notează că, spre deosebire de alți parametri fizici, echilibrul tinde să rămână relativ intact până în a șasea decadă de viață, timp după care începe să se estompeze rapid.

Totuși, nu este o problemă care se abordează de obicei la controale, posibil pentru că până acum nu există un test standardizat pe acest aspect și pentru că nu există prea multe dovezi științifice care să lege pierderea echilibrului la vârsta adultă cu un alt fenomen în afară de căderi.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care îți spune cât de mult vei avea ...

Astfel, pentru a realiza această analiză, au recrutat 1.702 adulți cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani, participanți la studiul Clinimex, și au fost supuși unui prim control de sănătate în 2009, care a inclus testul descris pentru măsurarea Bilanțului. Ulterior, au fost urmărite mai bine de zece ani, până în 2020.

Factori precum grosimea pliului pielii, greutatea corporală și diverse detalii ale istoricului medical al fiecărui pacient au fost luați în considerare în proces.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind ploșnițele de pat: Cum să ține...


Un risc considerabil mai mare

Folosind această abordare, aproximativ unul din cinci participanți nu a putut să se echilibreze pe un picior timp de zece secunde.

Au existat, însă, diferențe importante în funcție de grupa de vârstă: ca să ne facem o idee, la adulții peste 71 de ani, proporția celor care nu au realizat-o a depășit 50%.

Acești oameni aveau, în general, o sănătate mai proastă decât cei care au reușit să se mențină echilibrați, cu afecțiuni la fel de variate precum obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea arterială sau nivelurile nesănătoase ale lipidelor din sânge.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie știut despre PARACETAMOL. Atenție, poat...

De altfel, printre aceștia ponderea celor care au murit a fost mult mai mare în acest grup: 17,5%, față de 4,5% în celălalt grup demografic. Cauzele mortalității au fost însă repartizate în aceeași proporție în cele două sectoare.

În mod logic, studiul, fiind observațional, nu stabilește o relație de cauzalitate între cele două fenomene. Există informații despre unii factori, precum dieta sau consumul de tutun, alcool sau alte droguri care nu erau disponibile și care ar putea influența rezultatul.

Chiar și așa, cercetătorii insistă asupra faptului că testul oferă informații importante asupra echilibrului adulților din această grupă de vârstă și asupra riscului de mortalitate al acestora.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private