Sari la conținut

Aceste alimente îți reduc durata de viață cu zece ani. Mulți români le consumă zilnic

Alimente ultraprocesate pe baza de plante
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente ultraprocesate pe baza de plante

Un studiu realizat timp de trei decenii pe 500.000 de persoane, arată că mâncatul excesiv de alimente ultraprocesate poate reduce cu până la 10% durata de viață a oamenilor.

Consumarea alimentelor ultraprocesate reduce semnificativ speranța de viață

În urma ajustării datelor, oamenii de știință au constatat că riscurile sunt mai ridicate în rândul bărbaților. Când au fost întrebați cu privire la consumul a mai mult de 124 de alimente, 90% dintre persoanele care consumau alimente ultraprocesate au pus băuturile dietetice în fruntea listei, notează EVZ.

„Băuturile răcoritoare dietetice au fost principalul contribuitor la consumul de alimente ultraprocesate. Al doilea a fost băuturile răcoritoare zaharoase”, a declarat Erika Loftfield, autoarea principala a studiului.

Durata de viață scade cu aproximativ 10 ani

Cel de-al doilea cel mai popular produs alimentar ultraprocesat a fost reprezentat de cerealele rafinate. Este vorba, în special, de pâine și produse de patiserie. Acest studiu a confirmat asocierea dintre aportul de produse ultraprocesate și rata mortalității din toate cauzele, în special din cauza diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Etapa preliminară a studiului a fost prezentată duminică în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane pentru Nutriție din Chicago. Profesorul emerit de nutriție și sănătate publică , Carlos Monteiro, este autorul conceptului de alimente ultraprocesate și al sistemului de clasificare NOVA. Acest sistem analizează modalitatea de fabricare a alimentelor.

Acest sistem de clasificare NOVA are trei clase. Cele mai puțin procesate alimente (fructe și legume), alimentele procesate, cum ar fi cârnații și mezelurile, și ultima categorie, alimentele ultraprocesate. Ultimele alimente conțin compuși rareori folosiți în bucătăriile standard sau aditivi care conferă puțină savoare și care înfrumusețează aspectul.

Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de a muri din cauza diabetului

Pe lista aditivilor regăsim conservanți care cresc rezistența la mucegaiuri și bacterii. Emulgatori pentru separarea compușilor incompatibili, coloranți. Sare și grăsimi modificate sau agenți antispumanți. Oamenii de știință au asociat datele colectate pe durata celor 30 de ani de studiu cu ratele de deces din același interval.

Astfel au concluzionat că persoanele care s-au încadrat în marja de sub 10% a consumului de alimente ultraprocesate au avut un risc scăzut de a muri din cauza diabetului zaharat tip 2 sau a afecțiunilor cardiovasculare față de persoanele care au consumat respectivele alimente într-un mod iresponsabil, scrie sursa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel