joi, mai 26, 2022

Demența: simptomele „în stadiu incipient”, de la starea de spirit la dificultăți de limbaj. Boala poate fi detectată chiar și la 45 de ani. 

Demența poate fi detectată încă de la vârsta de 45 de ani. În timp ce unele probleme apar mai târziu, pe măsură ce afecțiunea progresează, altele pot fi detectate în stadiu incipient. De la schimbările de dispoziție la dificultățile de limbaj, o organizație caritabilă descrie cum să depistezi de la început semnele revelatoare ale demenței.

Te-ar mai interesa: Tot ceea ce trebuie să știi despre febră. De ce se...

Deși stadiile incipiente ale demenței tind să provoace simptome „relativ ușoare”, există câteva semne comune care te-ar putea ajuta să identifici sindromul.

Simptomele din „stadiul incipient” includ schimbări de dispoziție și emoționale, dificultăți de limbaj și probleme de memorie. Demența poate afecta pe fiecare în mod diferit, făcând ca simptomele timpurii să nu fie întotdeauna ușor de detectat, explică Societatea Alzheimer.

Demența: simptomele „în stadiu incipient”, de la starea de spirit la dificultăți de limbaj

Organizația de caritate împărtășește că mulți oameni vor putea continua să fie independenți în primele etape, având nevoie doar de puțină asistență în sarcinile zilnice.

Te-ar mai interesa: Specialist în sănătate publică despre variola maim...

  • Unul dintre semnele de avertizare timpurii pe care o persoană le poate experimenta este schimbările de dispoziție și emoționale. De la anxietate la frică, persoana poate simți o serie de stări și emoții diferite.

Societatea Alzheimer notează: „Este, de asemenea, obișnuit să deveniți mai iritabil, poate în frustrare față de abilitățile pierdute, sau să vă supărați ușor. O persoană poate fi adesea mai retrasă, nu are încredere în sine și își poate pierde interesul pentru hobby-uri sau oameni.”

Deși schimbările comportamentale sunt, de asemenea, asociate cu starea creierului, ele nu apar de obicei la început.

Te-ar mai interesa: Ritual pentru îndeplinirea celor mai mari dorințe,...

  • Un alt simptom în stadiu incipient al demenței este dificultățile de limbaj. Chiar dacă toată lumea poate uita câte un cuvânt din când în când, acest semn poate deveni o întâmplare comună în starea creierului.

Pacientul poate avea dificultăți să găsească cuvântul potrivit sau să aibă dificultăți în a înțelege ceea ce se spune.

În funcție de tipul exact de demență, puteți experimenta diverse probleme de limbaj.

Organizația de caritate descrie: „De exemplu, o persoană poate să nu-și amintească evenimentele recente sau poate continua să piardă obiecte (cum ar fi cheile și ochelarii) prin casă. „Pierderea memoriei este adesea primul și principalul simptom în boala Alzheimer precoce.”

Te-ar mai interesa: Cum gestionezi un atac de panică? Măsuri de prim-a...

Dar acest semn este frecvent observat și în diferite tipuri de demență.

Odată ce demența progresează, problemele de memorie și dificultățile de limbaj devin adesea mai „severe”, explică NHS.

Există și alte simptome

De asemenea, serviciul de sănătate enumeră următoarele semne:

  • Dificultate de concentrare
  • Îți este greu să îndeplinești sarcinile zilnice familiare (devine confuz cu privire la schimbarea corectă la cumpărături)
  • Devii confuz cu privire la timp și loc.

Specialiștii vă îndeamnă să discutați cu un medic „mai devreme decât mai târziu” dacă suferiți de probleme de memorie sau alte semne de demență.

Te-ar mai interesa: Cum a renunțat la fumat directoarea Spitalului de ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private