Sari la conținut

Aceste medicamente, utilizate pentru tratarea hipertensiunii, pot crește riscul de cancer. Au fost retrase de pe piață

Suplimente cu probiotice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care stă la baza multor boli cardiovasculare. Netratată, aceasta poate duce chiar la accident vascular cerebral sau infarct. 

În funcție de forma manifestată, medicul curant va recomanda un tratament. Recent, cercetătorii au descoperit că anumite tratamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii pot avea concentrații prea mari de nitrozamine.

Nitrozaminele sunt substanțe care pot crește riscul de cancer dacă persoana a fost expusă unor cantități mari o perioadă prea lungă de timp.

Medicamentele care pot crește riscul de cancer

Este vorba despre anumite medicamente produse de compania farmaceutică Pfizer, create pentru a trata hipertensiunea arterială. Acestea erau comercializate sub 3 denumiri.

Accuretic şi cele două versiuni generice ale sale distribuite de Greenstone, comprimatele quinapril şi hidroclorotiazidă şi comprimatele quinapril HCI/hidroclorotiazidă , au fost retrase de pe piață.

Acestea au fost retrase deoarece anumite tablete conţin niveluri mai mari de nitrozamine, care prezintă un risc de cancer. Totuși, într-un comunicat de presă, Pfizer a spus că „nu există niciun risc imediat pentru pacienţii care iau acest medicament”.

„Nitrozaminele sunt comune în apă şi alimente, inclusiv în carnea crudă şi carnea la grătar, lactate şi legume. Toată lumea este expusă la un anumit nivel de nitrozamine. Aceste impurităţi pot creşte riscul de cancer dacă oamenii sunt expuşi la ele peste niveluri acceptabile pe perioade lungi de timp”, a precizat Pfizer în comunicat, notează Ziare.com.

Nitrozaminele pot fi introduse neintenţionat atunci când anumite reacţii chimice sunt utilizate în producţia de medicamente.

Compania a spus că nu cunoaşte niciun raport privind efectele adverse rezultate din utilizarea medicamentului şi a adăugat că produsele au un profil de siguranţă stabilit de peste 20 de ani, potrivit comunicatului.

Distribuitorii şi vânzătorii ar trebui să înceteze utilizarea şi distribuirea şi să „pună imediat în carantină produsul”, se spune în comunicat.

Personele care luau acest medicament pot vorbi cu medicii pentru a înlocui produsul cu un alt tratament eficient.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel