Sari la conținut

Aceste patru simptome care persistă sunt un indicator precoce al cancerului

cancer
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
risc de cancer ficat

Aceste semne ar putea fi ușor confundate cu ceva mai puțin grav. Cancerul este unul dintre cei mai mari ucigași din Marea Britanie, reprezentând aproximativ un sfert din toate decesele.

Ca în cazul oricărei boli, cu cât descoperiți simptomele mai devreme, cu atât mai devreme puteți căuta tratamentul adecvat.

Simptomele dumneavoastră vor depinde de tipul de cancer pe care îl aveți și de localizarea acestuia în organism.

Unele nu vor apărea până când boala este mai avansată.

Cu toate acestea, există și alte semne care pot apărea în stadiile incipiente, oferind cuiva șansa unui diagnostic precoce.

Patru simptome care ar putea semnala cancer

Potrivit Cancer Research UK, există patru simptome care ar putea semnala cancerul dacă sunt „persistente” și „nu vor dispărea”.

Acestea includ:

  • Ulcer sau infecții ale gurii sau limbii care nu se vindecă
  • Tuse persistenta
  • O rană care nu se vindecă
  • Arsuri la stomac persistente sau indigestie.

Organizația de caritate le-a enumerat drept semne „cheie” ale cancerului.

„Majoritatea semnelor și simptomelor enumerate aici sunt cauzate de ceva mai puțin grav decât cancerul – dar dacă este cancer, detectarea precoce poate face o diferență reală”, subliniază Cancer Research UK.

„Dacă observați orice modificări care nu sunt normale pentru dvs. sau ceva care nu va dispărea – nu  ignorați, discutați cu medicul dumneavoastră”.

Ulcer al gurii sau al limbii

Un ulcer care durează mai mult să se vindece de trei săptămâni ar trebui verificat de un profesionist, deoarece ar putea fi un semn de cancer bucal sau orofaringian.

Cancer Research UK explică: „Este obișnuit să ai ulcere (răni mici) în gură atunci când ești puțin epuizat – de obicei se ameliorează în aproximativ două săptămâni.

„Dar ar trebui să raportați medicului sau dentistului un ulcer sau un plasture roșu sau alb care nu se vindecă după trei săptămâni.”

Tuse

Acest simptom poate fi, de asemenea, însoțit de răgușeală sau de o voce răgușită.

Unsplash

Cancer Research UK avertizează: „Tusele sunt frecvente cu răceli și cu alte afecțiuni de sănătate.

„Dar dacă tusea nu dispare în câteva săptămâni sau se agravează, ar putea fi un semn de cancer.

„Simptomele cancerului pulmonar pot include o tuse care nu va dispărea și dificultăți de respirație.”

Răni ale pielii

Rănile de pe piele trebuie monitorizate în cazul în care nu se vindecă.

„Pielea se repară foarte repede și orice daune se vindecă de obicei în aproximativ o săptămână”, spune organizația de caritate.

„Când o pată, un neg sau o rană nu se vindecă, chiar dacă este nedureroasă, un medic trebuie să o verifice.”

Acesta ar putea fi un simptom al cancerului de piele împreună cu modificări ale pielii și o nouă aluniță sau aluniță care se schimbă.

Arsuri la stomac sau indigestie

„Este normal să simți un ușor disconfort sau durere uneori după ce ai mâncat o masă bogată, grasă sau picant”, adaugă Cancer Research UK.

„Dar dacă aveți foarte multe arsuri la stomac (reflux acid) sau indigestie sau dacă este deosebit de dureroasă, atunci ar trebui să vă consultați medicul.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.