Sari la conținut

ACESTE persoane sunt mai expuse riscului de demență cu debut precoce. Explicația experților

Demență precoce
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele cu risc mai mare de demență, înainte de 65 de ani

Persoane mai expuse riscului de demență cu debut precoce. Studiile au estimat că aproximativ 4 milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 de ani au demență cu debut precoce în întreaga lume.

Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Lancet Healthy Longevity și realizat de cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din China, persoanele aparținând unor medii socioeconomice inferioare au șanse de peste trei ori mai mari de a experimenta demență precoce.

Demența se referă la un grup de boli mentale degenerative, în care există o pierdere gravă a funcției cognitive care depășește îmbătrânirea normală. Simptomele sale includ confuzie, schimbări de dispoziție, pierderea memoriei pe termen lung și pierderea treptată a funcțiilor corporale. Alzheimer este cea mai comună formă de demență.

Demența cu debut precoce se referă la debutul demenței înainte de vârsta de 65 de ani.

ACESTE persoane sunt mai expuse riscului de demență cu debut precoce. Explicația experților

Potrivit unui raport Guardian, cercetătorii au folosit pentru studiu datele BioBank din Marea Britanie a peste 4.40.000 de participanți cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani.

Pentru analiza demenței cu debut precoce, cercetătorii s-au uitat la persoanele sub 60 de ani care nu prezentau „simptome prevalente de demență”. Pentru analiza demenței cu debut tardiv au analizat persoanele cu vârsta peste 65 de ani (sau peste), la sfârșitul cercetării, perioadă cuprinsă între 2007 și 2010, iar ulterior o continuare în 2022.

Studiul a analizat venitul gospodăriei participanților, cel mai înalt nivel de studii și statutul de angajare, pentru a determina statutul lor socioeconomic, se arată în raport. În plus, a luat în considerare și stilul de viață al unui participant și cât de sănătos este acesta, evaluând dacă a fumat, a consumat alcool, nivelul de activitate fizică și dieta.

„Demența cu debut precoce și demența cu debut tardiv ar putea avea profiluri diferite ale factorilor de risc; deși factorii de risc au fost similari, amploarea asocierii dintre factorii de risc și incidența demenței a fost mai mare pentru demența cu debut precoce.

Doar o mică parte din inechitatea socioeconomică în riscul de demență a fost mediată de un stil de viață sănătos, ceea ce indică faptul că alte măsuri decât promovarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți determinanții sociali ai sănătății sunt justificate”, se arată în studiu.

Rezultatele au indicat că persoanele cu un statut socio-economic mai scăzut au avut un „risc de trei ori mai mare de a dezvolta demență cu debut precoce” în comparație cu cei care aparțineau unui mediu socio-economic superior.

S-a constatat, de asemenea, că persoanele dintr-un mediu socio-economic inferior, care duceau o viață nesănătoasă, aveau un risc cu 440% mai mare de a dezvolta demență cu debut precoce, în comparație cu cei dintr-un mediu socio-economic mai înalt care duceau un stil de viață sănătos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel