Sari la conținut

Demența: 4 simptome timpurii care apar înainte de pierderea memoriei

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zieli
privarea de somn duce la dementa

Peste 150 de milioane de oameni vor fi afectați de demență până în 2050, spune neurologul rus Dr. Alexandra Alekhina, citând rezultatele unui studiu.

Până la găsirea unui leac, cea mai bună armă împotriva acestei afecțiuni halucinante este diagnosticarea timpurie. Diagnosticul timpuriu deschide ușa pentru îngrijirea și tratamentul viitor, aducând în prim-plan conștientizarea simptomelor.

Problemele de memorie, în special în ceea ce privește rememorarea evenimentelor recente, sunt, de obicei, cel mai timpuriu semn al demenței.

Cu toate acestea, medicul a spus că problemele motorii și semnele fizice pot apărea mai întâi. Potrivit medicului, păstrarea abilităților motorii poate fi cheia pentru sănătatea creierului.

Simptomele demenței

„În unele cazuri, simptomele fizice pot apărea chiar înainte de pierderea memoriei”, spune neurologul Alexandra Alekhina.

Neurologul a împărtășit următoarele semne timpurii la care trebuie să fim atenți:

  • mers instabil
  • neîndemânare
  • dificultate de coordonare
  • tremor sau rigiditate a membrelor

Deși aceste simptome pot fi alarmante, medicul a menționat că simptomele fizice sunt mai frecvent asociate cu anumite tipuri de boală, cum ar fi demența în cazul bolii Parkinson.

În plus, fiecare persoană poate experimenta boala în mod diferit, ceea ce duce la o diferență în evoluția simptomelor, a spus medicul.

„Cu toate acestea, dacă observați oricare dintre aceste semne timpurii la dumneavoastră sau la o persoană dragă, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru efectuarea unor teste amănunțite. Depistarea și intervenția timpurie pot ajuta la gestionarea simptomelor și pot oferi sprijinul de care pacientul are nevoie”, adaugă neurologul.

Înainte ca problemele de memorie să devină evidente, pot apărea următoarele plângeri:

  • Dificultăți de citire sau de scriere
  • tulburarea poate cauza probleme de înțelegere a cititului, de scriere coerentă sau de înțelegere a numerelor și literelor
  • Halucinații vizuale – unele persoane cu boala Alzheimer pot avea halucinații vizuale.
dementa, alzheimer, sanatate mintala
Sursă foto: Getty Images

Cum să reduceți riscul de boală?

În timp ce unii factori de risc specifici, cum ar fi vârsta, nu sunt negociabili, alții pot fi ușor de modificat. Ca în cazul oricărei diete sănătoase, reduceți aportul de grăsimi saturate, sare și zahăr și creșteți aportul de fibre.

Alcoolul și fumatul pot crește riscul de apariție a patologiei. În plus, efectuarea a cel puțin 150 de minute de activitate aerobică de intensitate moderată în fiecare săptămână, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, mersul pe bicicletă sau dansul, pot fi de ajutor.

„De asemenea, este important să stați mai puțin jos, așa că încercați să vă ridicați și să vă mișcați în mod regulat”, adaugă Dr. Alokhina.

„Unele studii au arătat că consumul de cafea, învățarea limbilor străine și respectarea unei diete bine echilibrate pot contribui, de asemenea, la întârzierea apariției bolii”, adaugă expertul, conchide sursa.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: