vineri, decembrie 9, 2022

Nichelul este un element chimic foarte abundent pe Pământ, așa că este inevitabil ca acesta să fie prezent în mare măsură în multe alimente și într-o oarecare măsură în apă.

Spre deosebire de alte metale, precum fierul sau cuprul, nu îndeplinește nicio funcție în organismul uman (ceea ce este curios, dacă ținem cont că se știe că este important pentru sănătatea altor animale), dar, din fericire, în cantitățile în care îl găsim în mod normal în alimente, nu este nici toxic și nici nociv pentru majoritatea populației.

Te-ar mai interesa: Medicul Adrian Marinescu: Orice virus poate să ne ...

Alimentele cu cel mai mult nichel

Cu toate acestea, există excepții de la această regulă. Asta pentru că există persoane care sunt mai sensibile decât de obicei la nichel, la care poate provoca reacții de tip alergic de oarecare relevanță clinică (în principal piele).

Din acest motiv, Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) a întocmit un raport care detaliază alimentele cu cel mai mare conținut de nichel și, prin urmare, cu cel mai mare risc de a provoca reacții în acest segment al populației.

Astfel, alimentele care tind să acumuleze concentrații mai mari de nichel sunt „leguminoasele, nucile și semințele oleaginoase” (în special soia, făina de soia, castanele și caju) urmate de „produsele pentru utilizări nutriționale speciale” (în special, extractele din plante și minerale).

Te-ar mai interesa: Vă treziți între orele 1 și 4 dimineața? Medicii a...

La nivel mediu s-au găsit „zahăr și cofetărie” (aproape în întregime produse din ciocolată), „ierburi, mirodenii și condimente” și „legume și derivate” (în principal produse din cacao, ceai și alge).

De remarcat este că studiile au arătat că până și la persoanele alergice, simptomele apar de obicei doar la aporturi mai mari de 500 de micrograme, deci nu este neapărat necesar să se evite complet aceste alimente, dar poate fi suficient în unele cazuri pur și simplu prin moderarea consumului.

Te-ar mai interesa: Risc de demență: Alimentele ultraprocesate pot acc...

Ținând cont de faptul că în cazul alimentelor vegetale aportul de nichel provine de obicei din solul în care sunt cultivate, iar în cazul alimentelor marine provine de obicei din contaminarea apei, proveniența geografică a alimentelor are uneori o influență decisivă asupra conținutului lor de nichel.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private