Sari la conținut

Acești 10 pași ar putea să te salveze de următorul atac de cord. Bolile de inimă provoacă anual mai multe decese decât toate tipurile de cancer la un loc

Imagine creată cu AI
Atacul de panică poate fi confundat cu infarctul

Acești 10 pași ar putea să te salveze de următorul atac de cord. În fiecare an, bolile de inimă ucid aproximativ 610.000 de americani și provoacă mai multe decese decât toate tipurile de cancer la un loc.

Pentru că dieta americană este atât de dezastruoasă pentru sănătate, sunt șanse mari ca dumneavoastră însivă să fiți deja pe calea bolilor de inimă. De fapt, 47% dintre toți americanii au unul dintre cei trei mari factori de risc pentru bolile de inimă: tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat sau fumat.

Din fericire, calea spre bolile de inimă nu este gravată în piatră. Pentru cei care doresc să preia controlul asupra sănătății inimii lor, avem câteva linii directoare mai jos.

1. Renunțarea la fumat

stop fumat
Sursă foto: Shutterstock

Fumatul este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă diminua riscul de boli de inimă.

Potrivit mai multor studii, fumătorii sunt de patru ori mai predispuși să contracteze această boală, ceea ce înseamnă că sunt de patru ori mai predispuși să facă un atac cerebral sau un atac de cord.

2. Îndepărtează sarea din casa ta

consumul excesiv de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sarea este o bestie subtilă care crește tensiunea arterială și dăunează sistemului tău cardiovascular. Cel mai rău este că se găsește în tot ceea ce mâncăm, de la Starbucks Frappuccino la Macaroane și brânză. Având în vedere acest lucru, îți recomandăm să elimini sarea din casa ta.

S-ar putea să îți pară drastic să elimini sarea din bucătărie, dar nu este așa. Sodiul va apărea oriunde, deoarece este folosit în orice.

3. Mișcați-vă timp de 30 de minute

După cum ne amintește acest celebru videoclip de pe Youtube, ridicarea din scaun timp de 30 de minute pe zi îți poate transforma sănătatea.

Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea tuturor sistemelor corpului dumneavoastră – și ar trebui să fie absolut obligatoriu în viața de zi cu zi a fiecăruia. Cu cât faceți exerciții fizice mai mult timp și mai intens, cu atât este mai bine pentru sănătatea dumneavoastră. Cel puțin, ar trebui să vă plimbați timp de 30 de minute pe zi.

Achiziția unei brățări  de fitness vă poate ajuta să vă motivați să vă mișcați un pic mai mult.

4. Mănâncă fructe și legume

Fructele și legumele sunt alimente cardio-protectoare, pline de antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe naturale care ajută la prevenirea și întârzierea deteriorării celulelor.

Consumul unei cantități adecvate de fructe și legume ajută la repararea daunelor suferite de sistemul cardiovascular cauzate de tensiunea arterială ridicată, de nivelul ridicat al glicemiei și de colesterolul ridicat.

Încercați să mâncați o varietate de culori în fiecare zi, la fiecare masă. Mâncatul numai verde poate face minuni.

5. Gestionați-vă stresul

Potrivit mai multor studii, stresul, depresia, anxietatea, ostilitatea, furia și nerăbdarea pot crește șansele de a muri din cauza bolilor de inimă.

Gestionarea sănătății inimii înseamnă gestionarea stresului dumneavoastră.

Una dintre cele mai bune modalități de a reduce stresul este prin exerciții de respirație. Încercați acest lucru: inspirați lent timp de 4 secunde, țineți apăsat timp de 8, apoi expirați încă 4 secunde. Repetați până când vă liniștiți și mintea vă este liniștită.

Puteți face acest ciclu de 16 secunde în orice moment. Încearcă-l data viitoare când vă simțiți stresat.

6. Gestionează-ți sforăitul

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Poate părea ciudat, dar sănătatea cardiacă precară și sforăitul sunt legate. Vedeți, ambele sunt semne de apnee în somn, o tulburare în care aveți pauze în respirație sau respirație superficială în timp ce dormiți.

Cu alte cuvinte, dacă suferi de apnee în somn, corpul tău se luptă să obțină oxigenul de care are nevoie, ceea ce forțează sistemul tău cardiovascular să intre în suprasolicitare.

7. Înlocuiți untul cu ulei de măsline extravirgin

Aici avem o schimbare care are un impact aproape zero asupra aromei mâncării tale și care poate reduce puternic expunerea ta la problemele legate de colesterol. Spre deosebire de alte tipuri de ulei, uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate, o „grăsime bună” cunoscută pentru că reduce colesterolul.

8. Luați-vă un câine

CDC și NIH au efectuat studii legate de inimă și au constatat că proprietarii de animale de companie au avut o tensiune arterială, un nivel de colesterol și trigliceride mai mici decât toți ceilalți.

Compania căţeilor, cel mai bun medicament
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De asemenea, au constatat că cei care au suferit deja un atac de cord au avut rate de recuperare mai bune atunci când dețineau un animal de companie.

Oamenii de știință cred că animalele de companie reduc stresul și, în cazul câinilor, îi încurajează pe stăpânii lor să iasă și să facă mai multă mișcare.

9. Bea ceai verde

Nenumărate studii au arătat că ceaiul verde reduce dramatic riscul de boli de inimă.

Un studiu amplu a constatat că cei care au băut mai mult de 4 cești de ceai verde pe zi și-au redus cu 25% riscul de a muri din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

De fapt, ceaiul verde este atât de puternic încât mulți medici le recomandă fumătorilor să îl bea pentru a ajuta la compensarea efectelor obiceiului prost.

10. Periați-vă pe dinți și folosiți ața dentară de două ori pe zi

Mai multe studii au descoperit o relație între cei care practică o bună igienă orală și cei care au o sănătate bună a inimii. Deși nimeni nu este pe deplin sigur, există dovezi care arată că aceleași bacterii găsite în bolile gingivale au fost aceleași cu cele găsite în arterele bolnave.

Toate acestea pentru a spune că, pentru a vă menține inima sănătoasă, trebuie să vă păstrați dinții curați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel