Sari la conținut

Acești oameni nu au nicio protecție împotriva infecției. De ce nu o pot dobândi?

sindrom long covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome Covid care pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni

Protecția împotriva unui agent patogen, respectiv împotriva virusului SARS-CoV-2, se poate dobândi în mod natural (prin infectare, ulterior recuperare și dezvoltarea anticorpilor) sau în mod artificial (prin vaccinare cu serurile special concepute).

Astfel, pentru că protecția se poate dobândi numai prin aceste două metode, persoanele care nu au trecut prin boală sau nu s-au vaccinat nu au nicio protecție împotriva coronavirusului.

Aceasta categorie de persoane au un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală și, de asemenea, un risc mai mare de deces.

Deși persoanele cu o vârstă înaintată, de obicei, sunt mai vulnerabile în fața virusului, odată cu apariția mutațiilor pot fi afectați în aceeași măsură și tinerii.

Astfel, vârsta nu mai este o „metodă de protecție”, deoarece tinerii și copiii de orice vârstă pot fi afectați în mod substanțial de COVID, având aceleași riscuri precum persoanele în vârstă.

Categoria care nu are nicio protecție împotriva COVID

O persoană nevaccinată sau care nu a trecut prin boală nu are nicio protecţie faţă de infectarea cu SARS-CoV-2, comunică RADOR.

Diferenţa dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele șase luni și una care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații constă, la aceasta din urmă, în lipsa totală a protecției față de infectarea cu coronavirus, precizează Ministerul Sănătății.

Clarificările vin după ce în spațiul public au apărut nemulțumiri legate de introducerea carantinei pentru persoanele care intră în România nevaccinate sau care nu au fost infectate în ultima jumătate de an.

Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică, în cazul celei de a doua categorii, este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică bolii COVID.

În schimb, chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: