Sari la conținut

Acești români ar putea ieși la pensie mai devreme și după 1 Septembrie 2024. Legea ar urma să fie schimbată

Recalcularea pensiei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cu toate că Guvernul garantează că veniturile se vor majora de la 1 septembrie 2024, anumite beneficii se vor elimina prin aplicarea noii legi a pensiilor.

Printre principalele modificări ale noii legi a pensiilor figurează și eliminarea pensionării anticipate fără penalizare.

Simona Bucura Oprescu a detaliat și care vor fi tipurile de pensii care vor fi în continuare acordate și după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Conform ministrului Muncii, aceste tipuri de pensii sunt:

  • Pensia pentru limită de vârstă
  • Pensia de invaliditate
  • Pensia anticipată
  • Pensia de urmaș

”Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:

Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024

Așadar, vedeți că, prin noua lege a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci ca până acum. Altfel spus, dispare o categorie de pensie. Mai precis, pensionarea anticipată fără penalizare.

Deci, pensionarea anticipată fără penalizare va fi posibilă doar până la 31 august 2024.

Românii care au trăit în zone poluate nu vor mai putea să se pensioneze anticipat

În același timp, noua lege a pensiilor din România nu mai reglementează varianta reducerii vârstei de pensionare cu doi ani în cazul celor care au trăit timp de trei decenii în localități sau zone poluate.

Însă câțiva deputați au propus, într-un proiect de lege depus marți la Senat, ca pensionarea anticipată să rămână în continuare, respectiv ca actualele prevederi referitoare la pensionarea anticipată să nu fie eliminate în toamnă.

Mai exact, potrivit proiectului de lege, noua lege a pensiilor ar trebui modificată pentru ca unele dintre prevederile conținute în actuala lege a pensiilor, care în caz contrar ar fi fost abrogate în totalitate în toamnă, să continue să se aplice după 1 septembrie, atunci când va intra în vigoare.

“Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) cu excepţia art. 65 alin (5)”, scrie avocatnet.ro.

Legea va putea fi modificată

În articolul 65 alineatul (5), legea actuală a pensiilor stabilește posibilitatea ca acele persoane care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluare să poată beneficia de o reducere a vârstei obișnuite de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Așadar, în cazul în care acest proiect de lege va deveni lege, rezidenții din zonele poluate vor putea să profite de reducerea vârstei de pensionare începând cu 1 septembrie 2024.

Conform inițiatorilor, măsura este necesară deoarece „mulţi dintre locuitorii acestor zone (cele poluate – n. red.) suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic. Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”.

Atenție. Pentru a putea fi pus în aplicare, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președinte și apoi publicat în Monitorul Oficial, scrie Antena3.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel