Acid acetilsalicilic 500mg, 20 comprimate

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati ACID ACETILSALICILIC 500 mg cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–  Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.

–  Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 3 zile.

–  Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In  acest  prospect  gasiti:

1.              Ce este ACID ACETILSALICILIC 500 mg pentru ce se utilizeaza

2.              Inainte sa utilizati ACID ACETILSALICILIC 500 mg

3.              Cum sa utilizati ACID ACETILSALICILIC 500 mg

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza ACID ACETILSALICILIC 500 mg

6.              Informatii suplimentare

 

1.              CE ESTE ACID ACETILSALICILIC 500 mg SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Acest medicament este utilizat pentru combaterea durerilor de intensitate slaba sau moderata (cefalee, nevralgii, dureri musculare, dureri reumatice articulare si periarticulare, dureri dentare, dureri menstruale), combaterea febrei, fenomenelor inflamatorii in reumatismul poliarticular acut si atenuarea inflamatiilor articulare in poliartrita reumatoida.

Se mai utilizeaza in prevenirea arsurilor solare.

 

2.              INAINTE SA UTILIZATI ACID ACETILSALICILIC 500 mg

 

Nu luati Acid acetilsalicilic 500 mg in cazul in care:

·                daca sunteti alergic (hipersensibil) la acidul acetilsalicilic, alti salicilati sau la oricare dintre celelalte componente ale ACID ACETILSALICILIC 500 mg;

·                daca aveti ulcer gastric sau duodenal activ;

·                daca aveti diateza hemoragica;

·                daca ati avut astm bronsic determinat de salicilati sau substante cu actiune similara, in special

antiinflamatoare nesteroidiene;

·                daca sunteti in ultimul trimestru de sarcina.

Aveti grija deosebita cand utilizati Acid acetilsalicilic 500 mg

 

– la copii cu gripa, viroze respiratorii sau varicela, datorita riscului de complicatii infectioase si sindrom Reye, nu se va utiliza acidul acetilsalicilic;

– la pacientii cu teren alergic;

– daca sunteti in varsta, va trebui sa luati doze mai mici de medicament;

– in caz de astm bronsic si alte bronhopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinita alergica, polipi nazali, reactii alergice la alte medicamente; tratamentul se face sub supraveghere medicala;

– in caz de episoade de ulcer gastro-duodenal activ in antecedente;

– in caz de afectiuni cu risc hemoragic, meno-, metroragii;

– daca folositi dispozitive intrauterine;

– in caz de insuficienta hepatica si renala;

– in caz de insuficienta cardiaca decompensata;

– in caz de deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza.

– in doze mari, acidul acetilsalicilic micsoreaza eliminarea acidului uric, de aceea trebuie evitat la pacientii cu guta.

 

Utilizarea altor medicamente

Utilizarea urmatoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilic (chiar in doze mici, folosite ca

antiagregante plachetare) impune prudenta sau este contraindicata:

– alte antiinflamatoare nesteroidiene – risc de ulceratii si hemoragii digestive;

– corticosteroizi – risc de ulceratii si hemoragii digestive;

– anticoagulante orale, heparine, ticlopidina si alte antiagregante plachetare, streptokinaza si alte trombolitice, pentoxifilina; deoarece creste riscul hemoragic este necesara prudenta si controlul parametrilor de coagulare si a timpului de sangerare;

– metotrexat; asocierea este contraindicata absolut sau relativ (pentru dozele de metotrexat ≥ 15 mg/saptamana, respectiv < 15 mg/saptamana), deoarece toxicitatea metotrexatului, la nivel sanguin este favorizata;

– inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei – risc de insuficienta renala acuta;

– interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba actiunea interferonului;

– diuretice – acidul acetilsalicilic poate sa scada eficacitatea diureticelor;

– uricozurice (de exemplu probenecid), datorita scaderii efectului uricozuric (competitie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomanda utilizarea altui analgezic;

– antidiabetice orale; creste efectul antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului si controlul mai frecvent al glicemiei.

 

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii.

Studii epidemiologice la femeia gravida nu au evidentiat efecte teratogene si fetotoxice in conditiile administrarii in primele 2 trimestre de sarcina, dar experienta este limitata pentru utilizarea cronica de doze mari.

Folosirea in ultimul trimestru de sarcina a fost asociata cu toxicitate cardio-pulmonara si renala la fat, inchiderea prematura a canalului arterial, intarzierea si prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) si cresterea frecventei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).

 

In primele doua trimestre de sarcina se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicatia medicului; se recomanda evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi.

In ultimul trimestru de sarcina acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu exceptia utilizarii punctuale pentru anumite indicatii cardiologice si obstetricale foarte limitate).

Deoarece acidul acetilsalicilic se excreta in laptele matern, folosirea in timpul alaptarii trebuie evitata, sau alaptarea se intrerupe, in  functie de raportul risc terapeutic/beneficiu potential la sugar.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acid acetilsalicilic 500 mg nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Acid acetilsalicilic 500 mg

Nu este cazul.

 

3.              CUM SA UTILIZATI ACID ACETILSALICILIC 500 mg

Utilizati intotdeauna Acid acetilsalicilic 500 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de apa, de preferinta dupa mese.

 

Adulti

Pentru efectul analgezic si antipiretic luati un comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg; in functie de necesitati, mai puteti lua un comprimat la intervale de 4 ore.

Pentru efectul antiinflamator luati 6 – 12 comprimate Acid acetilsalicilic 500 mg pe zi, la intervale de

6 ore intre administrari.

 

Copii cu varsta intre 5 si 12 ani

Administrarea pentru efectele analgezice si antipiretice din cadrul afectiunilor virale se face la indicatia medicului si sub stricta lui supraveghere.

 

Copii cu varsta peste 12 ani

Pentru efectul analgezic si antipiretic luati 1/2 comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg; in functie de necesitati, mai puteti lua 1/2 comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg comprimat la intervale de 4 – 8 ore.

Pentru efectul antiinflamator in reumatismul poliarticular acut luati 85 – 100 mg acid acetilsalicilic/kg si zi (fara a depasi 5 g pe zi), fractionat, la intervale de 4 – 6 ore, timp de 20 – 30 zile; in continuare se administreaza 2/3 din doza de atac 10 – 20 zile, apoi 1/2 – 1/3 alte 30 – 40 zile.

 

Daca luati mai mult decat trebuie din Acid acetilsalicilic 500 mg

Daca ati luat mai multe comprimate de Acid acetilsalicilic 500 mg decat trebuia, adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa luati Acid acetilsalicilic 500 mg

Daca ati uitat sa luati o doza, nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Acid acetilsalicilic 500 mg

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Acid acetilsalicilic 500 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate.

Au fost semnalate sangerari diverse – hematemeza (varsatura cu sange), melena (scaune de culoare neagra), hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis (sangerari nazale), sangerari ale gingiilor, purpura.

S-au raportat: dureri de cap, ameteli, zgomote in urechi (poate fi un simptom de supradozare).

Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4-8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic.

Fenomenele de iritatie gastrica (dureri abdominale, arsuri, greata, varsaturi) sunt rare daca tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.

Sunt posibile reactii alergice, manifestate in special prin mancarimi, acumulare de lichide in tesuturi, dificultati de respiratie sau reactii anafilactice, reactii alergice severe ale pielii (pana la eritem exudativ multiform), posibil cu scaderea tensiunii arteriale, umflarea fetei, umflarea limbii si edem angioneurotic, in special la pacientii cu astm bronsic. Au fost semnalate reactii de tip anafilactoid la pacienti idiosincrazici.

Foarte rar, s-au raportat cresteri ale enzimelor hepatice.

Au fost semnalate complicatii infectioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie si afectare hepatica), la copiii tratati cu acid acetilsalicilic pentru combaterea durerii si febrei.

Daca  vreuna  dintre  reactiile  adverse  devine  grav?  sau  daca  observati  orice  reactie  adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.              CUM SE PASTREAZA ACID ACETILSALICILIC 500 mg

 

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Acid acetilsalicilic 500 mg dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP.

Nu utilizati Acid acetilsalicilic 500 mg daca observati semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.              INFORMATII SUPLIMENTARE

 

Ce contine Acid acetilsalicilic 500 mg

 

–                 Substanta activa este acid acetilsalicilic 500 mg.

–                 Celelalte componente sunt celuloza microcristalina, amidon de porumb, talc.

 

Cum arata Acid acetilsalicilic 500 mg si continutul ambalajului

Acid acetilsalicilic 500 mg se prezinta sub forma de comprimate neacoperite, plate, de culoare alba, avand diametrul de 12 mm.

Medicamentul este ambalat in cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

 

S.C. MAGISTRA C&C S.R.L.

B-dul Aurel Vlaicu nr. 82A, Constanta, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai

detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie, 2009

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook