Sari la conținut

Acidul uric crescut: moduri simple de a reduce nivelul de acid uric

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Acidul uric crescut. Este binecunoscut faptul că acidul uric rezultă în urma metabolismului compușilor purinici din celulele corpului și din alimente. 

Acidul uric este un compus format din carbon, azot, oxigen și hidrogen, creat atunci când corpul descompune purinele. Purinele se formează în mod natural în organism și se găsesc și în unele alimente.

Rinichii și urina sunt cele care acționează ca un filtru pentru a extrage acidul uric. Acidul uric se poate acumula în sânge dacă consumi prea multă purină sau corpul tău nu poate scăpa de acest produs secundar suficient de repede.

Un nivel standard de acid uric este sub 6,8 mg/dL. Nivelurile extrem de ridicate de acid uric din organism (peste 6,8 mg/dL) se numesc hiperuricemie. Acest lucru poate duce la gută și poate face sângele și urina prea acide.

Vom prezenta în cele ce urmează moduri în care să reduceți natural nivelurile de acid uric din organism și condițiile și factorii care pot duce la acumularea acidului uric.

Cum să scazi nivelurile de acid uric în mod natural

Suferi de acid uric crescut? Luați în considerare aceste remedii casnice pentru a gestiona starea în mod natural:

1. Evitați alimentele bogate în purine: Asigurați-vă că reduceți consumul de alimente bogate în purine atunci când suferiți de acid uric ridicat. Alimente precum carnea, peștele și unele legume sunt printre alimentele bogate în purine. Când aceste elemente sunt digerate, se produce acid uric.

2. Evitați alcoolul: Nivelul tău de deshidratare poate crește dacă bei alcool. Acest lucru în schimb poate duce, de asemenea, la cantități crescute de acid uric, conform experților. Berea, de exemplu, are mai multe purine decât alte tipuri de alcool. Chiar și mai puțin alcool care conține purine, totuși, are capacitatea de a stimula sinteza purinelor.

3. Pierdeți în greutate: Obezitatea îți poate crește nivelul de acid uric, deoarece rinichii funcționează mai puțin eficient pe măsură ce te îngrași. A avea mai multă greutate poate determina organismul să producă mai mult acid uric și să elimine mai puțin din acesta prin urină.

4. Renunțați la produsele cu zahăr: Fructele și mierea conțin ambele fructoză, un zahăr natural. Purinele sunt eliberate, iar nivelurile de acid uric cresc ca urmare a descompunerii fructozei de către organism. De aceea, este esențial să stai cât mai departe de alimentele zaharoase.

5. Adăugați cafea în dietă: Este de fapt o veste bună pentru iubitorii de cafea: consumul de cafea poate ajuta la gestionarea nivelului de acid uric din organism în mod natural. Cu toate acestea, este important să înțelegeți cantitatea și cât de mult este prea mult.

6. Beți apă: Rinichii elimină acidul uric mai repede atunci când bei multe lichide. 70% din acidul uric din corpul tău este îndepărtat de rinichi. O funcție renală sănătoasă și un risc scăzut de apariție a pietrelor la rinichi de acid uric sunt două beneficii ale consumului adecvat de apă.

7. Gestionați zahărul din sânge: Potrivit studiilor, hiperuricemia este legată de apariția diabetului și de consecințele acestuia. Efectele negative ale hiperuricemiei sunt, de asemenea, mai probabil să afecteze persoanele care au glicemie crescută, cum ar fi cei cu prediabet sau diabet. Pentru a examina în continuare această legătură, este totuși nevoie de mai multe studii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel