Sari la conținut

Cum prevenim acneea cauzată de purtarea măștii de protecție

de protectie

Iată cum puteți evita erupțiile și iritarea pielii datorită măștilor de protecție, potrivit experților.

Unele dintre cele mai izbitoare imagini ale pandemiei de coronavirus sunt ale medicilor și asistentelor care își arată fețele învinețite și iritate ca urmare a purtării unei măști de protecție timp de multe ore.

Pe măsură ce majoritatea oamenilor poartă mască de protecție pe față pentru a se proteja pe ei îșiși și pe ce cei din jur, unii au descoperit că au început să se confrunte cu probleme ale pielii.

„Măștile faciale, atunci când sunt purtate și montate corespunzător, creează un sigiliu presurizat, astfel încât să nu intre aer și … crește temperatura și umiditatea în jurul nasului și gurii”, a declarat Dr. Orit Markowitz, director și medic de cancer de piele la Spitalul Mount Sinai în New York.

Aceste schimbări de stare și climă pot cauza probleme. „Presiunea constantă de la mască, căldura și transpirația descompun structura pielii, provocând iritații, umflături și compromite structura pielii, care poate experimenta  coșuri, linii traumatice și decolorarea pielii”, a spus Markowitz.

Citeste si:

Alegerea măștii

Asistentele și medicii poartă un tip specific de mască, de o calitate superioară a ceea ce purtăm noi zi de zi. „Măștile chirurgicale pot provoca iritații fizice asupra pielii, datorită texturii aspere a măștii. În plus, microbii pe care îi expirăm în mască, sunt și ei împrăștiați pe întreaga suprafață a pielii.”, a declarat Rachel Pontillo, estetician autorizat, make-up artisy și autor al cărții„ Iubește-ți pielea, iubește-te pe tine.”

Dar și măștile nechirurgicale au propriile probleme inerente. „Deși măștile de țesături au o textură mai moale, totuși pot provoca uscăciune, ceea ce duce la iritații, deoarece multe țesături utilizate (cum ar fi amestecurile de bumbac) absorb uleiurile noastre naturale”, a spus Pontillo. Rezidurile din detergentul de rufe și balsamurile pot duce, de asemenea, la înfundarea porilor și de aici procesul de iritare în contact cu masca.

Piele grasă sau cu tendințe acneice

Purtarea unei măști poate provoca transpirația feței, ceea ce poate duce la erupții – mai ales pentru persoanele care sunt deja predispuse la acnee. Cel mai bun mod de a aborda problema este printr-un tratament la fața locului, potrivit Cinthiei Lomeli, estetician celebru.

„Tratarea la fața locului cu o cremă de zinc va ajuta la reducerea roșeții și a inflamației cauzată de acnee”, a declarat Lomeli.

Piele uscată sau sensibilă

„Persoanele cu pielea sensibilă pot fi predispuse la uscăciune și roșeață incomode pe suprafața purtării măștii”, a spus Pontillo. „Acest lucru ar putea duce la o erupție cutanată și solzoasă (similară cu eczemele), mâncărime, datorită absorbției și expunerii la substanțe chimice și microbi necunoscuți”, a continuat Pontollo.

Când ajungi acasă, scoate-ți masca cât de repede poți, a sugerat Pontillo. „Spălați-vă fața și aplicați o cremă hidratantă liniștitoare (ceva cu aloe vera ar fi ideal)”, a spus ea.

Inflamaţie

Persoanele care au deja afecțiuni cutanate inflamatorii sau cronice, cum ar fi rozacee, eczeme, psoriazis etc., sunt susceptibile să experimenteze accentuarea acestor simptome.

Dacă pielea se umflă de la presiunea și etanșeitatea măștii sau de la purtarea măștii timp îndelungat, aplicați o compresă rece. Acest lucru poate fi repetat de câte ori este nevoie pentru a reduce umflarea.

Vânătăi

Dacă cineva suferă de vânătăi în urma orelor lungi de purtare a măștii, ar trebui să aplice cremă de arnică sau gel de arnică. „Arnica ajută la reducerea vânătăilor și poate preveni și apariția acestora”, a spus Lomeli.

Cum se protejează pielea

  • Purtați o mască curată ori de câte ori este posibil
  • Înainte de a purta orice mască, aplicați un hidratant sau un balsam bogat pe bază de ulei.
  • Asigurați-vă că regimul de îngrijire a pielii este unul blând cu tenul

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.