Sari la conținut

Acțiune benefică creierului. Vlad Ciurea: Ne ajută să ne antrenăm memoria, ne ajută la vorbire, la organizare

Vlad Ciurea

Acțiune benefică creierului. În fiecare an, în data de 23 ianuarie este serbată Ziua scrisului de mână (National Handwriting Day), instituită cu scopul de a ne aminti frumusețea și unicitatea acestei forme de artă, numită caligrafie, dar și necesitatea folosirii semnăturii de mână.

Ziua internațională a Scrisului de mână a fost instituită în anul 1977, cu ocazia zilei de naștere a cărturarului și liderului SUA, John Hancock, devenit cunoscut datorită semnăturii sale, deosebit de lizibile și de interesante, de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.

Iniţiatorul acestei zile este Asociaţia producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), care a declarat ziua de 23 ianuarie drept ziua sărbătoririi „scrisului de mână”.

Acțiune benefică creierului. Vlad Ciurea: Ne ajută să ne antrenăm memoria, ne ajută la vorbire, la organizare

Cu prilejul acestei zile speciale, medicul neurochirurg Vlad Ciurea recomandă folosirea scrisului de mână.

„Am militat mereu pentru scrisul de mână, o acțiune benefică pentru creier: mecanismul prin care se realizează scrisul este un proces cognitiv complex, ce cuprinde partea vizuală, partea motorie…

Ca să fac o paralelă: întâi învățăm să mergem pe jos, apoi cu mașina! Așa este și cu scrisul de mână și cel la calculator. Să nu uităm de unde am plecat…

Scrisul ne ajută să ne antrenăm memoria, ne ajută la vorbire, la organizare. Vă recomand, așadar, să nu renunțați la scris! Este o punte de dezvoltare și menținere a creierului în activitate”, a scris profesorul Ciurea pe Facebook.

 

Într-o altă postare, prof. dr. Vlad Ciurea a dezvăluit că scrisul de mână este parte a terapiei de recuperare pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio cerebral.

„Recomand tuturor să scrie cât mai mult de mână. Din păcate, tot mai mulți folosesc astăzi computerul, pentru că este mai rapid. Dar caligrafia este foarte importantă. Pentru că mii și mii de celule nervoase lucrează la acțiunea de scriere.

Practic, participă tot creierul: emisfera dreaptă este cea artistică, a creativității, iar cea stângă a execuției. Când scriem, punem pe hârtie un gând, apoi îl formulăm cât mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucrează: mișcăm mâna, folosim ochii, degetele, ne concentrăm.

Ca o locomotivă care se pune în mișcare. Este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului”,  a subliniat prof. dr. Ciurea.

Ce dezvăluie scrisul tău despre sănătatea ta

Hipertensiune arterială: Scrierea cu presiune variabilă este un posibil indicator că aveți hipertensiune arterială, mai ales când trece de la lumină la întuneric.Boala Alzheimer: Scrisul de mână se deteriorează pe măsură ce facultățile mentale se deteriorează. Unul dintre mulți factori include scrisul de mână care se schimbă în litere neregulate sau modificate, împreună cu tremurături în scris. Scrierea va încetini și ea.

Schizofrenie: Când inclinația variază în cadrul unei propoziții sau în același cuvânt frecvent, este o formă de dovadă că persoana nu are contact continuu cu realitatea.

Boala Parkinson: Unul dintre semnele bolii Parkinson este scrisul de mână foarte mic sau înghesuit – micrografic. Uneori, scrisul de mână poate deveni atât de mic, chiar și scriitorul îl poate citi.

Niveluri de energie: Scriere de mână cu presiune puternică: acolo unde scrierea pare întunecată sau apare pe spatele hârtiei indică niveluri ridicate de energie.

O presiune ușoară indică o lipsă de energie sau oboseală.

Notă: informațiile referitoare la sănătate nu trebuie utilizate pentru autodiagnosticare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel