Sari la conținut

Celulele stem pot ajuta la identificarea noilor medicamente pentru schizofrenie

schizofrenie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Schizofrenia, boala cu o mie de fețe. Primele simptome

Celulele stem pot ajuta la identificarea noilor medicamente pentru schizofrenie.

Cercetătorii au identificat 20 de candidați la medicamente care reduc secreția de proteină imună C4 din astrocite, iar descoperirea ar putea deschide calea pentru tratarea schizofreniei și a altor tulburări asociate cu dereglarea C4 în astrocite.

Inflamația și supraactivarea sistemului imunitar din creier pot provoca pierderea sinapselor și moartea neuronilor, ducând la boli neurodegenerative și psihiatrice.

În schizofrenie, nivelurile crescute ale proteinei imune C4 au fost măsurate în creierul pacienților, iar creșterea nivelurilor C4 din cauza variațiilor numărului de copii este asociată cu un risc crescut de a dezvolta schizofrenie.

Celulele stem pot ajuta la identificarea noilor medicamente pentru schizofrenie

Terapiile care scad nivelul C4 din creier și reduc inflamația pot aduce beneficii pacienților cu schizofrenie, dar nu sunt disponibile în prezent. Celulele cerebrale numite astrocite reglează răspunsul imun și mediul inflamator din creier prin secretarea proteinelor imune, cum ar fi C4.

În consecință, astrocitele sunt o țintă principală pentru terapiile de scădere a C4.

Pentru a identifica medicamente eficiente, Francesca Rapino, Lee Rubin și colegii de la Universitatea Harvard, SUA, au dezvoltat o metodă eficientă pentru a produce un număr mare de astrocite umane secretoare de C4 din celulele stem.

Într-o lucrare publicată recent în Stem Cell Reports, cercetătorii au urmărit cu un screening de 464 de medicamente și au identificat un grup mic de aproximativ 20 care au redus secreția C4 din astrocite.

Aceste medicamente au fost eficiente atât în astrocitele sănătoase, cât și în astrocitele obținute din celule stem ale pacienților cu schizofrenie.

Această cercetare deschide noi căi pentru studiul răspunsurilor inflamatorii și reglarea acestora în astrocitele umane și servește drept platformă pentru identificarea medicamentelor terapeutice în abordări de screening pe scară largă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel